Mediji: Gruevski u odsustvu osuđen na još godinu i po zatvora

Nikola Gruevski je već osuđen na dvije godine zatvora u slučaju 'Tenk' (EPA)

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na još godinu i po zatvora za krivično djelo “nasilje u opštini Centar”, pišu makedonski mediji.

Skopski krivični sud je Gruevskog osudio za naručivanje nasilja nad odbornicima tada opozicionog SDSM-a u gradskoj opštini Centar 2013. godine, kada je bio premijer i lider VMRO-DPMNE-a.  

Gruevski je već osuđen na dvije godine zatvora u slučaju “Tenk”, zbog protivpravnog utjecaja tokom nabavke službenog blindiranog Mercedesa za potrebe makedonske vlade, što znači da sada ima tri i po godine ukupne zatvorske kazne ako se vrati u Sjevernu Makedoniju, prenosi Tanjug.

Gruevski trenutno boravi u Budimpešti, gdje je dobio politički azil, nakon što je napustio makedonsku teritoriju, tvrdeći da je predmet političkog progona.

Jankulovska provedena u zatvor

Bivši ministrica policije u Sjevernoj Makedoniji Gordana Jankulovska u ponedjeljak je provedena na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od četiri godine u istom slučaju oko sporne nabavke automobila, čija je kupovna vrijednost iznosila oko 600.000 eura.

Gruevski je nedostupan za makedonske vlasti, ali je novoizabrani ministar pravde u toj zemlji Boran Maričikj nedavno izjavio da će Sjeverna Makedonija uputiti novi zahtjev vlastima u Mađarskoj za ekstradiciju Gruevskog, i pored toga što su mu tamošnje vlasti odobrile politički azil.

Izvor: Agencije