Od danas primjena strožijih epidemioloških mjera u Crnoj Gori

Porast broja zaraženih posljedica je političkih skupova, i vlasti i opozicije, uoči i nakon parlamentarnih izbora (Reuters)

Zbog naglog rasta broja novih slučajeva zaraze korona virusom, u Crnoj Gori se od ponedjeljaka primjenjuju strožije epidemiološke mjere, koje uključuju uvođenje policijskog sata u nekim crnogorskim gradovima i ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

Stroge epidemiološke mjere, koje predviđaju policijski sat od 22:00 do 5:00 sati te zabranu rada ugostiteljskih objekata, primjenjuju se u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama, gradovima s najvećim brojem oboljelih, dok je u Podgorici i Kotoru radno vrijeme kafića ograničeno do 22:00 sata, prenosi Hina.

Također, u cijeloj Crnoj Gori zaštitna maska je sada obavezna za sve stanovnike starije od pet godina.

Namjera u oktobru suzbiti intenzivno širenje

Crnogorske zdravstvene vlasti u nedjelju su zabilježile 116 novozaraženih, dok je prethodnih šest dana u protekoj sedmici prosječan broj novozaraženih dnevno bio blizu 250.

Taj rast posljedica je, kako su ocijenili epidemiolozi, političkih skupova, i vlasti i opozicije, uoči i nakon parlamentarnih izbora, kada je na crnogorskim ulicama bilo više od 100.000 ljudi.

Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje vjeruju da će ove striktne mjere dovesti do toga da se već u prvoj polovini oktobra suzbiti “Intenzivno širenje epidemije i očuva zdravlje i živote stanovništva Crne Gore”.

“Svjesni smo ekonomske situacije i problema koji će nastati uslijed prijedloga ovakvih mjera, ali je ovo jedini način da pokušamo da stavimo pod kontrolu izuzetno tešku epidemiološku situaciju i pomognemo zdravstvenom sistemu da se održi na nogama”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Institut ističe da se jedino tako može pomoći medicinskim radnicima Crne Gore, “koji se nadljudskim naporima bore za svaki ljudski život”.

U Crnoj Gori trenutno je 3.699 aktivnih slučajeva zaraze, dok je samo u posljednjih sedam dana od korona virusa preminulo 20 osoba.

Ogromni gubici u turizmu i veliki pad BDP-a

Ukupan broj umrlih od početka godine iznosi 158.

Prema podacima koje je objavila crnogorska Uprava za statistiku – Monstat, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u drugom kvartalu ove godine (april, maj, juni) za 20,2 posto.

Državni sekretar u crnogorskom Ministarstvu turizma Damir Davidović iznio je podatak da je za prvih sedam mjeseci ove godine turizam Crne Gore zabilježio pad od 86 posto.

“Statistika pokazuje da ovogodišnje brojke nisu za usporedbu. Pogotovo ne sa prošlom godinom, koja je bila rekordna, kada je ostvaren prihod od preko milijardu eura. Po preliminarnim podacima za prvih sedam mjeseci, mi govorimo da smo imali pad od 86 posto u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Davidović.

Izvor: Agencije