Dva hercegovačka kantona traže strožije mjere

Epidemiolozi i dalje savjetuju nošenje maski, držanje fizičke distance kao i maksimalnu higijenu (EPA)

Dva bosanskohercegovačka kantona, sa sjedištem u Mostaru i Širokom Brijegu, zatražili su proglašenje stanja prirodne nesreće u entitetu Federacija BiH, jer regija Hercegovine sa skoro 70 osoba prednjači po broju novih slučajeva zaraze korona virusom protekloga vikenda u Bosni i Hercegovini.

Prema izvještaju Kriznoga štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa sjedištem u Mostaru, tokom vikenda je otkriveno 68 novozaraženih, dok su četiri osobe preminule. Istovremeno, u Zapadnohercegovačkom kantonu jedna je osoba preminula, a otkriven je jedan novi slučaj zaraze od virusa SARS-CoV-2, prenijela je Hina.

U BiH je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza kod 79 osoba što je smanjenje u odnosu na ranije razdoblje, ali je prije svega rezultat manjeg broja testiranja tokom vikenda.

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona zatražili su od vlasti Federacije BiH proglašenje stanja prirodne nesreće na prostoru ovog entiteta.

Infektolog Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru ocijenio je kako će se morati poduzimati restriktivnije mjere ako se u sljedećim sedmicama ne smanji broj osoba zaraženih korona virusom.

Povoljnija epidemiološka slika u Sarajevu

Istovremeno, situcija u Kantonu Sarajevo se smiruje. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze korona virusom.

Od ovog broja njih četiri, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije.

Epidemiolozi i dalje savjetuju nošenje maski, držanje fizičke distance kao i maksimalnu higijenu.

Od početka pandemije u zemlji je registrovano više od 25.000 zaraženih korona virusom, od čege se više od 19.000 oporavilo, a 606 pacijenta je preminulo.

Izvor: Agencije


Povezane

BIRN je u junu objavio da se ne podudara stvarni broj zaraženih i preminulih u Srbiji sa zvaničnim podacima vlasti.

Published On 28 Sep 2020

Hrvatska je početkom korona krize, zbog ograničenja kretanja, zatvorila sve malogranične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Iz Zagreba sada predlažu njihovo otvaranje, a nadležna Komisija Vijeća ministara BiH razmatra prijedlog. Rješenje iščekuju stanovnici pograničnog pojasa s obje strane granice. Ogledan primjer nužnosti prelaza su Metković u Hrvatskoj i naselje Gabela s bosansko hercegovačke strane granice.

Published On 28 Sep 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO