Uhapšen predsjednik Udruženja veterana OVK-a Hysni Gucati

EULEX je u petak uhapsio Hysnija Gucatija, predsjednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Koha.

Policija EULEKSA je oko 12 sati počela pretres prostorija Organizacije veterana OVK. U blizini su viđeni i zvaničnici kosovske policije, koji prate intervenciju i sprječavaju ulaženje u zgradu te organizacije, prenosi Beta.

Očekuje se da će biti poslan u Haag, potvrdio je advokat Tomë Gashi.

Gucati postaje druga osoba OVK-a koju je Specijalni sud uhitio, jer je Salih Mustafa prvi uhapšen u četvrtak.

Uhapšen i Nasim Haradinaj

Razlog hapšenja Gucatija nije naveden.

Potpredsjednik Udruženja veterana Nasim Haradinaj potvrdio je za Gazetu Express da je Hysnija Gucati, predsjednik ovog udruženja, uhapšen.

Dodaje i da će Gucati u petak biti transportovan u Hag.

Pripadnici EULEX policije uhapsili su u poslijepodnevnim satima i potpredsjednika Organizacije ratnih veterana OVK-a Nasima Haradinaja.

Haradinaj je uhapšen na ulazu u jednu privatnu televiziju u Prištini gde je trebao biti gost u emisiji.

Pretres koji je počeo oko podneva, traje još uvek.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je na Kosovu uhapšen bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Salih Mustafa, nakon što mu je potvrđena optužnica.  Mustafa je ispitivan krajem prošle godine pred međunarodnim tužiocima, kao osumnjičeni za ratne zločine. Nakon rata, bio je šef obavještajne službe Kosovskih sigurnosnih snaga. Ovo je prvo hapšenje od formiranja Specijalnog suda i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO