Radić: Zbog čega je Srbija uopće koristila stari dotrajali avion

Avion MIG-21 koji se srušio danas u Srbiji u upotrebi je proveo 34 godine (Ministarstvo odbrane Srbije)

Avion MIG-21, koji se srušio danas u okolini Loznice na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, je bio posljednji avion tog tipa u Vojsci Srbije a u eksploataciji je proveo 34 godine, objavila je agencija Beta.

U pitanju je ukupno 261 avion tog tipa nabavljen 1986. godine za potrebe Jugoslovenske narodne armije, koji je posljednji remont obavio prije četiri godine.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je Beti da su potpuno nejasni razlozi zbog čega je taj avion uopšte i vraćen u upotrebu, i da se u Srbiji nepotrebno stvorena slika da sve mora da se koristi.

‘Previše je jaka potreba da se prikaže da smo jaki’ 

“Avion je na remont upućen 2010. godine i na njemu je proveo punih šest godina, što je neobično jer se remont ranije merio mesecima. Onda je vraćen u upotrebu, ali je u maju 2018. godine ponovo prizemljen zbog tehničkih razloga. Vraćen je u stroj 7. maja ove godine”, rekao je Radić.

Dodao je da je korištenje tog aviona bilo vrlo upitno, tim pre što se Srbija stalno hvali da je remontovala eskadrilu modernijih Migova 29.

“Ali imate ministra odbrane Aleksandra Vulina koji se hvali da mi i dalje koristimo Strele 2M, iako su one potpuno zastarele. Veliki je upliv politike u struku, previše je jaka potreba da se prikaže da smo jaki. Stvorena je riskantna situacija da treba praviti čuda od stare tehnike pa su tako iz Muzeja ratnog vazduhoplovstva na remont vraćeni i avioni Orao […]”, rekao je Radić.

‘Avion koji je pao bio je oldtajmer’

Govoreći o Migu-21 koji se danas srušio, Radić je rekao da je taj avion ne samo jedan od posljednjih aviona tog tipa koji je stigao u Jugoslaviju, već i jedan od posljednjih proizvedenih u bivšem SSSR-u i da je to u pravom smislu te riječi oldtajmer, odnosno avion za koji je danas veoma teško nabaviti rezervne dijelove. 

Kako navodi agencija dalje, Jugoslavija je za svoju vojsku u periodu od 1962. do 1986. godine nabavila 261 avion tipa MIG-21 u više varijanti.

U svojoj pedesetosmogodišnjoj historiji upotrebe, MIG-21 na jugoslovenskom i srbijanskom nebu letio je u devet različitih verijanti, odnosno u tri razvojne generacije.

Ukupno je nabavljen 41 MIG-21 F-13, 36 aviona PFM verzije, 12 izviđačke verzije R, 25 verzije M, šest verzija MF, i 91 avion u najnaprednijoj verziji Bis.

Za potrebe obuke letačkog sastava nabavljeni su i dvosjedi prve, druge i treće generacije, odnosno 18 aviona MIG-21 U, sedam MIG-21 US i 25 MiG-21 UM, od kojih se posljednji danas srušio.

Kratko vrijeme u Jugoslovenskom ratnom vazduhoplovstvu je korišteno desetak aviona MIG-21 iračkog vazduhoplovstva, koji su krajem 80-ih godina prošlog vijeka stigli na remont u Jugoslaviju i koji nikada nisu isporučeni vlasniku zbog ratnih zbivanja u obje zemlje.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada