Crna Gora pooštrava restriktivne mjere

Odluku o pooštravanju restriktivnih mjera donijelo je Nacioanlno koordinaciono tijelo, na prijedlog Instituta za javno zdravlje (EPA)

U Crnoj Gori od ponedjeljka, 28. septembra, počinje primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera u opštinama s većim brojem zaraženih korona virusom, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Odluku je donijelo Nacioanlno koordinaciono tijelo, na prijedlog Instituta za javno zdravlje, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivat će se na praćenju stopa kumulativne incidencije (KI) tokom 14 dana.

To znači da će u lokalnim samoupravama u kojima je tokom 14 dana stopa manja od 400 biti nastavljeno striktno poštovanje i stroga kontrola provođenja važećih epidemioloških mjera.

“Tako se u Beranama, Andrijevici i Nikšiću zabranjuje rad ugostiteljskih objekata i kretanje građana od 22:00 sata do 5:00 sati ujutru. U Rožajama, takođe, neće raditi kafići, a zabranjena su i okupljanja u mjestima stanovanja. U Budvi, Podgorici i Pljevljima ugostitelji će moći da rade do 22:00 sata, uz razmak od metar i najviše dvije osobe za stolom”, kaže Marinović.

Sedmično ažuriranje spiska oboljelih

U ostalim opštinama nastavlja se kontrola provođenja epidemioloških mjera.

Spisak s brojem oboljelih po opštinama ažurirat će se jednom sedmično.

Uvedena je i obaveza da djeca starija od pet godina moraju nositi masku.

Vlada je, također, zadužila Ministarstvo obrazovanja da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i informira javnost o svim aspektima početka školske godine, prenosi Tanjug.

U Crnoj Gori je ranijom odlukom početak školske godine odgođen za 1. oktobar.

Izvor: Al Jazeera i agencije