Zemlje regije sve manje tolerantne prema migrantima

Bosna i Hercegovina, u kojoj se isto trenutno nalazi velik broj bliskoistočnih migranata, također je zabilježila veliki pad sklonosti prihvatanju migranata (EPA)
Bosna i Hercegovina, u kojoj se isto trenutno nalazi velik broj bliskoistočnih migranata, također je zabilježila veliki pad sklonosti prihvatanju migranata (EPA)

Svijet postaje sve manje tolerantan prema migrantima, pokazuje istraživanje Gallupa objavljeno u srijedu, a Hrvatska je, prema tom istraživanja, četvrta na listi zemalja u 2019. koje najmanje prihvaćaju migrante, dok je Sjeverna Makedonija prva, prenijela je Hina.

Gallup je 2016, nakon migrantske krize koja je pogodila Evropsku uniju, osmislio Indeks prihvatanja migranata, temeljen na stavovima o življenju migranata o ispitanikovoj zemlji, tome kakav je stav ispitanika prema mogućnosti da mu migrant postane susjed i da oženi člana njegove porodice.

Gallup je postavio ta tri pitanja u 140 zemalja 2016, a 2017. je u istraživanje uključeno dodatnih pet zemalja sa 140 hiljada ispitanih metodom intervjua.

Najveći indeks – 8,46 od mogućih 9 – ima Kanada, dok najmanji indeks (1,46), odnosno najmanje prihvatanje migranata postoji u Sjevernoj Makedoniji.

Iza Sjeverne Makedonije, po neprihvatanju migranata je Mađarska, pa Srbija, dok je na četvrtom mjestu Hrvatska, čiji je indeks 1,81.

Potom slijede Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Latvija, Tajland, Slovačka i Turska.

U prethodnom Gallupovom istraživanju indeks Hrvatske bio je 2,39 te je Hrvatska bila deseta po neprihvaćanju migranata, a Sjeverna Makedonija i tada je bila na prvom mjestu.

Nakon Kanade najtolerantniji su prema migrantima Islanđani, Novozelanđani, Australci, stanovnici Sierra Leonea te građani SAD-a.

BiH zabilježila veliki pad

Od evropskih zemalja među najtolerantnijima su Švedska (osmo mjesto) i Irska (deseto mjesto).

Najveće promjene prema neprihvaćanju zabilježene su u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji, nakon što je u te zemlje došlo puno Venezuelanaca koji bježe od ekonomske katastrofe u zemlji.

Bosna i Hercegovina, u kojoj se isto trenutno nalazi velik broj bliskoistočnih migranata, također je zabilježila veliki pad sklonosti prihvatanju migranata, odnosno dvanaesta je na popisu zemalja s najoštrijim trendom prema neprihvatanju migranata.

Globalno je indeks pao s 5,34 u 2016. na 5,21 u 2019, što je ponajviše potaknuto spomenutim promjenama u odnosu prema migrantima u latinoameričkim zemljama.

Evropska unija u srijedu će predstaviti plan promjene postojećeg sistema prihvatanja migranata, po kojemu bi članice imale pravnu obavezu prihvatiti određeni udio migranata, čemu se protive zemlje Višegradske skupine (Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO