CIK će razmatrati kontroverzni video spot ‘Ujedinjene Srpske’

Isječak iz kontroverznog spota 'Ujedinjene srpske' (Screenshot / YouTube)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmotrit će ima li u spotu krajnje desne političke partije “Ujedinjena srpska” elemenata kršenja Izbornog zakona BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar potvrdio je Al Jazeeri da će CIK razmatrati zakonitost spornog video spota, nakon što je na društvenim mrežama izazvao oštre reakcije javnosti, uključujući i one da spot širi međuvjersku i međunacionalnu netrpeljivost među građanima Bosne i Hercegovine.

Nešto manje od dva mjeseca prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra “Ujedinjena srpska” je na stranačkom YouTube kanalu objavila kontroverzni spot koji traje četrdesetak sekundi.

Izborni zakon BiH ne dozvoljava govor mržnje

U spotu se pojavljuju trojica mladića – Albanac, Hrvat i Bosanac, koji se za stolom ugostiteljskog objekta međusobno hvale da su protjerali Srbe sa Kosova i iz Hrvatske, te da im probleme sada stvaraju i u Bosni i Hercegovini. Za sto zatim prilazi četvrti muškarac koji izgovora da je Republika Srpska, entitet u Bosni i Hercegovini “sada ujedinjena”. Trojica mladića potom bježe iz ugostiteljskog objekta.

Zadnjih desetak sekundi spota pojavljuje se i predsjednik stranke Nenad Stevandić, zastupnik u državnom Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Kandatima i pristalicama političkih stranaka u BiH nije dozvoljeno koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, prema Izbornom zakonu BiH. Oni koji krše taj zakon mogu biti kažnjeni novčano. U težim slučajevima CIK iz izbornog procesa može isključiti kandidata ili cijelu političku stranku. 

Izvor: Al Jazeera