Nove mjere za migrante u Unsko-sanskom kantonu

Zabranjena je prodaja karata migrantima za unutrašnji prevoz (Al Jazeera)

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom odlučila je u srijedu da se zatvore migrantski kampovi “Bira” i “Miral” te da se izbjegne svaki vid nekontroliranog priliva migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

To je nakon sastanka u Bihaću rekao premijer tog kantona Mustafa Ružnić, prenose bh. mediji.

Podsjetio je na zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s migrantskom krizom i dodao da je za USK najbitnije izmještanje migranata iz centara općina i gradova van naseljenih područja, osiguravanja finansijskog paketa za pomoć upravljanja migracijama.

Bez novog prijema migranata

Ružnić je podsjetio na još neke donijete zaključke, među kojima je jačanje smještajnog kapaciteta kampa “Lipa” i smanjenje migranata u kampovima “Bira” i “Miral”, što vodi ka njihovom zatvaranju.

“Drugi nama jako značajan zaključak je da nema novog prijema i registracije migranata u centre ‘Bira’ i ‘Miral'”, pojasnio je Ružnić.

Dodao je da sve mjere koje su ranije donijeta ostaju na snazi.

Policija će pojačati kontrolu, posebno na ulazima u USK, a zabranjena je prodaja karata migrantima za unutrašnji prevoz.

Izvor: Agencije


Povezane

U BiH do sada je registrovano 7.128 migranata i izbjeglica, od kojih je više od 6.300 izrazilo namjeru da zatraži azil i 662 onih koji su to već uradili, navodi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.  Nakon sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija, rekao je da je EU odustala od finansiranja adaptacije hala Agrokomerca u Velikoj […]

Published On 27 Jun 2018

Iz privremenog prihvatnog centra “Bira” u Bihaću počelo je premještanje maloljetnih migranata i izbjeglica u bolji smještaj. Vlasti Unsko-sanskog kantona poručuju da je to dio procedure za potpuno zatvaranje “Bire” i premještanje migranata u novi kamp “Lipa”, 20 kilometara od Bihaća. To, međutim, neće riješiti probleme, jer ublažavanjem mjera i zabrana zbog širenja novog korona […]

Published On 22 May 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO