EU očekuje mir i suzdržanost u Crnoj Gori

Iz Evropske komisije poručuju da se u Briselu pažljivo prate politička dešavanja u Crnoj Gori (EPA)
Iz Evropske komisije poručuju da se u Briselu pažljivo prate politička dešavanja u Crnoj Gori (EPA)

Evropska unija pozvala je u srijedu, nakon postizbornih incidenata u Crnoj Gori, sve aktere na mir, suzdržanost i poštovanje EU vrijednosti.

Naglašava se da se EU neće miješati u ono što u Briselu ocjenjuju kao “unutrašnje pitanje” Crne Gore, prenosi Tanjug.

Upitani za incidente i sukobe različitih političkih opcija nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, iz Evropske komisije poručuju da se u Briselu pažljivo prate politička dešavanja u Crnoj Gori.

“Očekujemo mir i suzdržanost, kao i inkluzivni politički dijalog i poštovanje EU vrijednosti, uključujući poštovanje manjina”, poručila je glasnogovornica EK-a Ana Pisonero.

Lajčak neće posredovati

Ponovila je očekivanje Brisela da se u Crnoj Gori konstituira novi parlamenat i formira nova vlasti, koja će nastaviti put Crne Gore ka EU.

Na pitanje medija da li će specijalni predsatavnik EU-a za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak posredovati između dvije strane u Crnoj Gori, kako bi se “izbjegli novi incideti”, u Briselu kratko odgovaraju da to neće biti slučaj.

“Gospodin Lajčak ima mandat da se bavi velikim i otvorenim regionalnim pitanjima, kao što je normalizacija odnosa Srbije i Kosova. U Crnoj Gori se dešava nešto što je unutrašnje pitanje Crne Gore”, poručio je glasnogovornik EU-a Peter Stano.

Izvor: Agencije


Povezane

Tokom noći kamenovane su prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, u Crnoj Gori. Osvanule su i ispisane uvredljive poruke prema Bošnjacima i prijetnje novom Srebrenicom.  Kakve su reakcije nakon posljednjih događaja na sjeveru Crne Gore pitali smo reporterku Milicu Marinović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO