U Hrvatskoj povećana smrtnost od korona virusa

U 18 dana umrlo 58 ljudi, četvrtina ukupno umrlih od februara, navodi Večernji list (EPA)

U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze korona virusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.128, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina.

Nema umrlih. U samoizolaciji je trenutno 9.714 osoba.

Među aktivnim slučajevima, 288 pacijenata je na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru 24 pacijenta, navodi se u informaciji Stožera.

Večernji list navodi kako je posljednjih dana porastao broj preminulih među oboljelima od COVID-a19, navodeći da je u 18 dana umrlo 58 ljudi, četvrtina ukupno umrlih od februara.

Uglavnom dvoje-troje preminulih podatak je koji se ponavljao mjesecima, no posljednjih sedam dana izvještaj Ravnateljstva civilne zaštite govore o brojkama od šest smrti u jednom danu, 12. septembra to je bilo čak sedam umrlih među oboljelima od novog korona virusa, navodi taj list u izdanju od subote.

Stručnjaci bez odgovora

Zašto je skočio broj umrlih i to baš u vrijeme kada se kod većine oboljelih bilježi lakša ili srednje teška klinička slika, nema jasnog odgovora ni među stručnjacima, osim da je zbog povećane učestalosti obolijevanja povećan i broj smrti, stoji dalje u članku.

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.725 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 244 umrlo, a ukupno se oporavilo 12.353 osoba, od toga 184 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 254. 480 osoba, od toga 5.457 u posljednja 24 sata.

U BiH 320 novih slučajeva, šest osoba preminulo

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano 320 slučajeva zaraze korona virusom, saopćeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija i Brčko Distrikta.

Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1.241 uzorak, od kojih je 238 pozitivno na korona virus. Prijavljen je jedan smrtni slučaj.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republika Srpska, potvrđena su 82 novozaražena korona virusom, na 609 analiziranih uzoraka. U prethodnom danu je preminulo pet osoba od posljedica zaraze korona virusom.

U Distriktu Brčko u posljednja 24 sata nije registrovan niti jedan novi slučaj korona virusa.

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini registrovano je blizu 25.000 zaraženih osoba, od čega se izliječilo više od 17.000. Preminulo je više od 750 zaraženih pacijenata.

U Srbiji 83 zaraženih, jedna osoba preminula

Od posljednjeg presjeka, u Srbiji je testirano skoro 6.000 osoba, a broj zaraženih skočio je za 83.

Kako se navodi na sajtu kovid-19.rs, u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba od posljedica zaraze korona virusom, prenio je Tanjug.

Broj hispitalizovanizh osoba je 323, a na respiratorima su trenutno 23 pacijenta.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano blizu 33.000 potvrđenih slučajeva, a preminulo je 740 zaraženih COVID-om 19.

Ukupno je testirano više od milion građana.

U Sloveniji 114 novooboljelih uključujući jedno dijete

U Sloveniji  je u zadnja 24 sata sa 3.070  testova potvrđeno 114 novih slučajeva zaraze  korona virusom, što je 23 slučaja manje nego prethodni dan, kad zabilježen rekordni broj zaraženih od početka epidemije, a još jedan oboljeli je umro, objavila je u subotu slovenska vlada, prenijela je Hina.

Time se broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao na 4.309, od čega je trenutno aktivno 1.187 zaraza, a povećan je i broj umrlih, pa ih je sada 141, prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva.

Najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno je u Ljubljani, njih 30, nakon toga u Mariboru –  8, a ostali su raspršeni širom države.

Većina novozaraženih je starosti između 35 i 44, a virus je potvrđen i kod jednog djeteta mlađeg od četiri godine, navodi STA, prenosi Tanjug.

Zbog velikog porasta broja zaraženih vlada je pooštrila epidemiološke mjere zaštite, pa je od danas upotreba maski  obavezna i na otvorenim površinama, ukoliko nije moguće primijeniti pravilo fizičkog razmaka.

Vlada Janeza Janše pozvala je u četvrtak poslodavce da u dogovoru s ljekarima medicine rada definiraju nivo rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vrijeme rada

U zatvorenim prostorima nošenje maske je obvezno bez obzira na fizičku distancu, a prilikom ulaska u zatvorene prostorije obvezno je i dezinficiranje ruku.

Ministarstvo obrazovanja u petak je školama i fakultetima poslalo upute o nošenju maski i drugim epidemiološkim mjerama, s naglaskom da se nastava i dalje odvija u učionicama i predavaonicama, ali su maske obvezne za učitelje, nastavnike i profesore, kao i za studente, te za učenike starije od 13 godina. 

Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze u radnim sredinama vlada Janeza Janše pozvala je u četvrtak poslodavce da svim zaposlenima prilikom dolaska na posao mjere temperaturu i tako omoguće siguran rad, za što su zakonski odgovorni, te da u dogovoru s ljekarima medicine rada definiraju nivo rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vrijeme rada.

Visoka stopa zaraženih u Crnoj Gori

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 638 uzoraka na novi korona virus, a registrovano je 187 novopozitivnih slučajeva infekcije, saopšteno je iz IJZ u subotu.

“Od posljednjeg presjeka prijavljen je jedan smrtni ishod kod COVID19 pozitivnog pacijenata iz Pljevalja, rođenog 1944. godine a koji je liječen u Kliničkom centru Crne Gore. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 125 a od početka godine 134”, ističe se u saopštenju IJZ.

U posljednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 132 pacijenta.

Šest osoba preminulo u S. Makedoniji

Šest osoba preminulo je od posljedica korona virusa u Sjevernoj Makedoniji. Od početka epidemije u toj zemlji preminule su 689 osobe, javila je Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska. 

Utvrđeno je 140 novih slučajeva korona virusa u toj zemlji, čim je broj zaraženih od početka pandemije porastao na više od 16.000. Trenutno je 2.079 aktivnih slučajeva, a u bolnicama u zemlji liječi se 352 pacijenata, prema podacima prikupljeni do subote.

Izvor: Al Jazeera i agencije