U Austriji uhapšeni organizatori fiktivnih brakova za građane sa Balkana

Upitan za razlog policijske akcije, glasnogovornik je odbio dati komentar (EPA)

Austrijska policija razbila je nakon duže istrage organizovanu grupu, predvođenu državljaninom Srbije, koja je posredovala u sklapanju fiktivnih brakova za građane zemalja Balkana, koji su na taj način dolazili do austrijske boravišne i radne dozvole.

Šef grupe, 49-godišnji državljanin Srbije, osumnjičen je da je sa dvojicom saučesnika, državljanima Austrije, organizovao 27 fiktivnih brakova za građane iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su tako kao supružnici osobe iz EU-a sticali pravo boravka i rada u Austriji, javlja Beta, pozivajući se na agenciju APA.

Mlade su najčešće bile iz Mađarske.

Osumnjičeni su po braku uzimali u prosjeku 10.000 eura, a brakovi su uglavnom sklapani pred matičnim uredima u Srbiji.

Boravišne i radne dozvole

Osumnjičeni za petocifrenu sumu nisu posredovali samo u sklapanju fingiranih brakova, već su svojim klijentima osiguravalli i potvrde o zaposlenju u fiktivnim firmama u Beču, što im je omogućavalo da dobiju boravišne i radne dozvole i uživaju austrijske socijalne beneficije.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela ukupno 59 prijava koje se odnose na organizovano pomaganje u kršenju zakona o boravku stranaca, posredovanje u sklapanju lažnih brakova i falsifikovanje isprava.

U istrazi je saslušano 48 osoba, a za još devet raspisana je potraga.

Izvor: Agencije