BiH potpisala Ugovor o nabavci vakcina protiv korona virusa

Više od 170 zemalja pridružilo se globalnom planu vakcina kako bi pomogli u kupovini i pravednoj distribuciji imunizacijskih injekcija za COVID-19 po cijelome svijetu (EPA)

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je uime BiH potpisala Ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za građane BiH.

Riječ je o dosad najvećem pothvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela, saopćeno je iz tog ministarstva u petak, prenijela je Fena.

Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID -19 (Covax), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

“Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznala članice sa Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i finansijskim obvezama”, navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Ugovor o nabavci vakcina sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan je 18. septembra 2020. godine.

“Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za građane BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. BiH se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv COVID–a 19, navodi se u saopćenju.

Više od 170 zemalja se pridružilo Covaxu

Za sada nije navedeno koju količinu vakcina bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti, nakon što krene implementacija programa Covax.

Više od 750 preminulih i blizu 25.000 zaraženih od korona virusa je zabilježeno u Bosni i Hercegovine od početka pandemije u martu, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH. Izliječilo se nešto više od 17.300 zaraženih pacijenata.

Više od 170 zemalja pridružilo se globalnom planu vakcina kako bi pomogli u kupovini i pravednoj distribuciji imunizacijskih injekcija za COVID-19 po cijelome svijetu, rekao je u četvrtak generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zemlje imaju rok do petka u ponoć da formaliziraju pravne obaveze prema COVAX-u, mehanizmu za objedinjenu nabavu i pravednu distribuciju konačnih vakcina, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije