Čelnik Janafa pod istragom

Zagreb: Dovođenje osumnjičenika u USKOK u sklopu velike kriminalističke akcije (Marko Prpi? / Pixsell)

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika dok se za dvojicu gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a i opozicionog SDP-a koji su i saborski zastupnici čeka da im Sabor sutra i formalno ukine imunitet.

Istraga protiv predsjednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je temeljem krivične prijave ‘policijskog Uskoka’ nakon cjelodnevnih pretraga i ispitivanja u tužilaštvu, prenije je Hina u četvrtak navečer.

Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja kompanije Elektrocentar Petek, dok se skidanje imuniteta čeka za HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Prvookrivljeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova firma dobije milionske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

Petek u zamjenu za posao podmitio čelnika Janafa s više od 200 hiljada eura

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od septembra 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 miliona kuna (oko 261.000 eura) u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika kompanije zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte da poduzmu sve kako bi Petekovoj firmi osigurali dodjelu poslova.

Sektorski direktori pritom su prepustili dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova.

Potom su između Janafa i trgovačkog društva prookrivljenog Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 miliona kuna (2,6 miliona eura)

Peteka terete i da je od septembra 2019. do 18. septembra u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja firmi u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a sedmi okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna (13,3 hiljade eura)

Velikogorički gradonačelnik namjestio Peteku milionski posao

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od septembra 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj firmi u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 miliona kuna (12,9 miliona eura) dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konsultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja firme prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sistem javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanesotokrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Fingirani pozivni natječaj

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed hapšenja nije do kraja kompletirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta zastupnicima glasovati u petak 10 sati.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela krivičnu prijavu.

Izvor: Agencije