Capak: Hrvatska deseta po smrtnosti od korona virusa u EU

Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika, rekao je Capak (EPA)

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da je Hrvatska po smrtnosti od COVID-a 19 deseta po redu među zemljama Evropske unije te je za kraj sedmice najavio odluku o skraćivanju s 14 na deset dana izolacije zaraženih korona virusom.

“Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijuna stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome”, rekao je Capak za hrvatske medije govoreći o smrtnosti od korona virusa, prenosi Hina. 

Potvrdio je kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome će biti donesen dokument. 

“Najvjerovatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon deset dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala četrnaest dana”, rekao je Capak te dodao da to prati svjetske trendove u određivanju dužine izolacije i samoizolacije.

‘Situacija se poboljšava’

Komentirao je i broj novozaraženih posljednjih dana rekavši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih. 

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se “situacija poboljšava”.   

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti, rekao je Capak. 

Izvor: Agencije