Zabrane ulaska u EU ostaju do kraja septembra

Odluka Komiteta ambasadora stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije (EPA)

Ambasadori članica Evropske unije danas su, bez rasprave, odlučili da za sada ostaje nepromijenjen spisak država čiji građani i dalje moraju u karantin ili obaviti test za korona virus ako žele putovati u EU, prenosi agencija Beta.

Nova procjena oko stepena zaraze u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i drugim dijelovima Evrope i svijeta bit će obavljena krajem septembra.

Za sada ostaje nepromijenjen spisak zemalja čiji građani i dalje moraju u karantin ili da obave test za korona virus – rekli su zvaničnici upućeni u odluku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika EU (COREPER), prenosi Beta.

Ova agencija navodi kako, po zvaničnicima u Vijeću ministara EU, neke članice Unije smatraju da bi, zbog znatno manje zaraze i bolje epidemiološke situacije, Srbiju ipak trebalo skinuti sa spiska zabrane, ali je većina ambasadora bila mišljenja da se konačna odluka ostavi za kraj mjeseca.

Neobavezujuća odluka

Većinski stav predstavnika članica EU je bio da u Srbiji ipak stepen zaraze premašuju ključno mjerilo Unije da za odobrenje putovanja: najviše 16 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

Evropska unija za sada dopušta da u Uniju mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja – zemalja gdje se smatra da je epidemiološka situacija sigurna.

Odluka Komiteta ambasadora stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije, od kojih svaka posebno može donijeti odluku o tome čijim državljanima će odobriti dolazak na svoju teritoriju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO