Milanović: Hrvatska neće dozvoliti jednostranu reviziju Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH (Ured predsjednika Hrvatske)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH (Ured predsjednika Hrvatske)

Interes Republike Hrvatske je stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, saopćeno je iz kabineta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, nakon što se u srijedu poslije podne sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. 

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopćeno je kako je za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Hrvatska, “kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos”.

U kratkom saopćenju istaknuto je još to kako se na sastanku razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Dodik je pak nakon sastanka sa Milanovićem optužio Bošnjake da pokušavaju majorizirati Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike međunarodne zajednicu u zemlji za koje je rekao da su devestirali Dejtonski mirovni sporazum koji je 1995. godine zaustavio rat u BiH.    

Sastanak Dodika sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem, te premijerom Andrejom Plenkovićem u srijedu u Zagrebu izazvao je oštre reakcije druga dva člana tročlanog Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Sastanak je ocijenjen kao zaobilaženje zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine, obzirom da Dodik u ovom trenutku ne predsjedava Predsjedništvom BiH.

‘Opasnost za dodatnu destabilizaciju BiH’

Prijem koji predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković organizuju za Milorada Dodika nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, ocijenila je Stranka demokratske akcije.

Kako kažu u ovoj stranci, potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH jako je loša poruka zvaničnog Zagreba prema ovoj državi, prenijela je Fena.

“Izuzetno je štetno da predsjednik Hrvatske ignoriše poziv Predsjedništva BiH za razmjenu posjeta, a istovremeno prima Dodika koji neprestano prijeti podjelom države BiH, blokira rad državnih institucija i euroatlantski put zemlje, vrijeđa Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama, te im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS-a”, navodi se u saopćenju.

SDA je pozvala predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa između BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

“Dodik je član Predsjedništva BiH, a nije predsjedavajući. Šefik Džaferović je predsjedavajući i trenutno predstavlja BiH, a njegova politika je reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmješani u BiH”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

‘Loša poruka’

Izetbegović je poručio da je predsjednik Zoran Milanović ranije pozvan u zvaničnu posjetu BiH.

“Pozvati Dodika zaobilazeći Džaferovića je loša poruka. To je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju. Vidjet ćemo zaključke i da li će oni demantovati i relativizirati nešto od ovoga što sam rekao”, dodao je.

Lider SDA je kazao novinarima da ga je jučer zvao predsjednik Hrvatske i najavio Dodikov dolazak u Zagreb.

“Ja sam mu ovo isto rekao za Dodika. Milanović me pozvao da dođem u Zagreb, kao i Plenković”, otkrio je.

‘Susret ne znači ništa’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ranije je također oštro reagovao na najavu odlaska njegovog kolege Milorada Dodika u posjetu zvaničnom Zagrebu.

“Posjeta Milorada Dodika Zagrebu i najavljeni susreti s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem nemaju bilo kakve veze s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu BiH znače bilo šta”, izjavio je Džaferović.

On je kazao kako je to njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti.

‘Privatni cilj’

Drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je rekao da je riječ o privatnoj posjeti i privatnom cilju.

Komšić je istaknuo da Milorad Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet RS i Srbija budu jedna država.

“Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo šta nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili”, poručio je Komšić u izjavi medijima.

Sastanak Dodika s Milanovićem održan je od 16 sati, a s Plenkovićem od 17:30, najavljeno je ranije iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Prethodno se član Predsjedništva BiH sastao s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

‘U Zagrebu kao predstavnik Srba’

Ured hrvatskog predsjednika u srijedu je objavio da vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.

U uredu predsjednika Zorana Milanovića istakli su ranije da sastanak im dva glavna cilja – stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata, prenijela je Hina.

“Dodik nekoga predstavlja… Sugovornici su svi o kojima ovisi dogovor”, rekao je novinarima izvor s Pantovčaka prije samog sastanka. “Vrijeme na neki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vrijeme je da se počne što prije.”

Visoki dužnosnik rekao je da za susret s Dodikom znali čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

Predsjednikov ured odbacuje kritike i ističe da je susret s Dodikom samo početak politčkih konsultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susjedne države.

“Ukupna stabilnost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo… To je hrvatski interes i predsjednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari”, rekao je visoki dužnosnik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je nastojao u srijedu ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema “nikakve tajne” i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima.

Plenković je rekao da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tokom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.

“Nema nikakave tajne… Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija… mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve”, izjavio je Plenković novinarima.

Razgovor s Dodikom opisao je kao “radni susret bez velike drame”.

“Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem”, rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. “To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u”, istaknuo je.

“Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH”, rekao je Plenković.

Iz njegovog je kabineta kasno u srijedu kratko saopćeno da su Plenković i Dodik razgovarali o ekonomskoj saradnji i potpori Hrvatske europskom putu BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović usvojila su odluku o pokretanju spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta. Toj odluci usprotivio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavivši pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zbog pozivanja na vitalni interes, ta odluka je nevažeća do eventualne potvrde u Skupštini […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO