Konstitutivna sjednica parlamenta Crne Gore 23. septembra

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da će konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta biti održana u srijedu 23. septembra.

Brajović se danas sastao sa predstavnicima izbornih lista koje su obezbijedile parlamentarni status.

„Insistirao sam da se na konstitutivnoj sjednici izabere predsjednik parlamenta, kako ne bismo imali taj vakum. Insistirao sam i čini mi se da postoji saglasnost, ali to ne zavisi samo od nas“, kazao je Brajović, prenijela je Anadolija.

Kako se navodi, lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je na sastanku rekao da nova opoziciona većina ima kandidata za šefa parlamenta, dok pregovori o sastavu nove vlade još traju.

Prijedlog mandatara

Državna izborna komisija objavila je u ponedjeljak konačne rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 30. augusta, prema kojima je koalicija Odlučno – Demokratska partija socijalista – Milo Đukanović osvojila 30 mandata, opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija 27 i 10, dok opozicioni savez Crno na bijelo ima četiri zastupnika.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imat će po tri, a Socijaldemokratska partija dva zastupnika.

U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imat će Albanska lista Sada je vrijeme i koalicija Jednoglasno.

Ustavom Crne Gore predviđeno je da, nakon konstituisanja državnog parlamenta, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović organizuje konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih partija i najkasnije do 23. oktobra predložiti mandatara za novi sastav Vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Državna izborna komisija Crne Gore saopćila je konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 30. augusta. Koalicija “Odlučno za Crnu Goru, DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, lista “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” 10, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata. Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imat će po tri zastupnika, a […]

Čelnici tri koalicije u Crnoj Gori potpisali su sporazum o sastavljanju vlasti. Obećavaju, nova Vlada bit će stručna. I ključna pitanja, ranije donesena na vanjskom ili unutarnjem planu, istaknuli su, neće se otvarati. Do sada vladajući DPS Mila Đukanovića, koji je pojedinačno osvojio najviše mandata, još ranije je priznao kako ne može osigurati parlamentarnu većinu […]

U Podgorici su se obratila tri čelnika koalicija koje su najavile sastavljanje nove vlade Crne Gore. Koalicija “Za budućnost Crne Gore”, predvođena prosrpskim DF-om, “Crno na bijelo” s procrnogorskom URA-om, te “Mir je naša nacija”, koju predvode građanski orijentirani Demokrati, predstavili su načela buduće izvršne vlasti. Sa više detalja iz Podgorice se javio Boris Gagić

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO