Trump: Vučić i Hoti učinili svijet sigurnijim

Predstavnici Srbije i Kosova obavezali su se na normalizaciju ekonomskih odnosa (EPA)
Predstavnici Srbije i Kosova obavezali su se na normalizaciju ekonomskih odnosa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji učiniti Srbiju, Kosovo, Balkan i svijet sigurnijim i naglasio da je za takav korak bila potrebna izuzetna hrabrost lidera, objavio je State Department na svom Instagram profilu.

U objavi se podsjeća na riječi predsjednika Trumpa povodom postizanja sporazuma u Washingtonu 4. septembra: “Ovo je stvarno historijski dan…Srbija i Kosovo obavezali su se na ekonomsku saradnju.”

Trump je, navodi se, naglasio da je “bila je potrebna izuzetna hrabrost” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija da krenu na ove razgovore i dođu u Washington kako bi finalizirali ove obaveze.

“Učinivši to, oni su svoje zemlje, Balkan i svijet učinili sigurnijim”, poručio je Trump.

Ekonomski sporazum

Sporazum koji su u Bijeloj kući, s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti ne uključuje međusobno priznanje.

Na dvije strane, u 16 tačaka, predstavnici Srbije i Kosova obavezali su se na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Srbija se složila da premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a, kako je rekao Trump, “Kosovo i Izrael dogovorili su da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze”.

Izvor: Agencije


Povezane

U Briselu, nova runda dijaloga Srbije i Kosova, na najvišem političkom nivou. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti, uz posredovanje visokih zvaničnika Evropske unije razgovaraju o normalizaciji odnosa. Prethodno su objavili zajedničko saopštenje u kojem su nastavak dijaloga ocijenili kao ključni element njihovog puta ka Evropskoj uniji. U Washingtonu su, tri dana […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO