Šarović: Prijavljeni za glasanje u Srbiji iako žive u Njemačkoj

Posebnu pažnju treba obratiti na neke susjedne zemlje, provjeriti aktivnost predstavništva RS-a u Beogradu, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović (Armin Durgut / PIXSELL)
Posebnu pažnju treba obratiti na neke susjedne zemlje, provjeriti aktivnost predstavništva RS-a u Beogradu, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović (Armin Durgut / PIXSELL)

Izbori u BiH: Glasači prijavljeni za glasanje u Srbiji iako žive u Njemačkoj ili Austriji

Srpska demokratska stranka (SDS) najavila je da će dostaviti sve dokaze kojima raspolaže o planu određenih političkih subjekata za izbornu krađu Centralnoj izbornoj komisiji i drugim organima za koje smatraju da treba da se uključe u zaštitu prava birača, kao što su državno i entitetska tužilaštva, javlja agencija Anadolija.

Prema riječima Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a glavna tema sjednice predsjedništva stranke bio je plan određenih političkih subjekata da se zloupotrijebi i kompromituje glasanje poštom na predstojećim lokalnim izborima.

Šarović je podsjetio da SDS već nekoliko sedmica upozorava da je u CIK BiH pristigao enormono veliki broj prijava za glasanje putem pošte, u odnosu na 50.000 na prošlim lokalnim izborima sada je to 125.000, što je za ovu stranku signal da se priprema krađa identiteta građana, zloupotreba izbornog prava.

“Mislimo da smo u pravu i sumnjamo da neki pojedinci, političke organizacije i institucije učestvuju u brutalnoj kupovini volje građana i zloupotrebe identiteta”, kazao je Šarović, ne navodeći na koje političke partije sumnja da pripremaju izbornu prevaru.

Kako prenosi Anadolija, naveo je primjer da su otkrili da samo u jednoj lokalnoj zajednici pri provjeri glasača iz jedne od evropskih zemalja ima 120 ukradenih identiteta. Pojasnio je da su se osobe prijavile za glasanje na primjer u Njemačkoj, a prilikom provjere na CIK-ovom pretraživaču utvrđeno je da su prijavljeni na jednoj adresi u Novom Sadu.

“Mislimo da posebnu pažnju treba obratiti na neke zemlje u okruženju, susjedne zemlje, provjeriti aktivnost predstavništva RS-a u Beogradu, koje se po nama bavi poslovima kojima ne treba da se bavi, i to u korist jedne političke opcije”, rekao je Šarović.

Glasači trebaju provjeriti adrese na kojima su prijavljeni

SDS je opoziciona partija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, kao i u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD) vladajuća stranka, zajedno sa koaliconim partnerima.

Šarović je najavio i da će brzo početi da “upiru prstom u one za koje vjerujemo da zloupotrebom identiteta, koristeći kopije ličnih karata žele da zloupotrebljavaju cijeli izborni proces”.

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a rekao je da raspolažu dokazima i da će poduzeti sve mjere da spriječi prevara.

“Svako ko se prijavio za glasanje u pretraživač CIK-a može ukucati ime ili matični broj”, kazao je on i dodao da im je mnogo poznanika javilo da su prijavljeni za glasanje u Srbiji iako žive u Njemačkoj ili Austriji. Pozvao je sve koji su se prijavili za glasanje u odsustvu da provjere identitet, podatke i adrese na kojima su prijavljeni.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 15. novembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO