Plenković u Mostaru: Bit ćemo odvjetnici BiH na evropskom putu

Čović je na konferenciji za medije istakao da je Plenkovića informisao o predstojećim lokalnim izborima (Anadolija)

Okončan je sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice Republike Hrvatske u centrali HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima Draganom Čovićem i Andrejom Plenkovićem.

Plenković je domaćinu zahvalio na gostoprimstvu, kazavši i kako očekuje snažan angažman i bolje povezivanje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i konkretne korake s ciljem postizanja “jednakopravnosti Hrvata u BiH”.

Istakao je i da mu je ovo prva posjeta Bosni i Hercegovini nakon parlamentarnih izbora na kojim je HDZ osigurao tri zastupnika dijaspore, na čemu je zahvalio Čoviću, kazavši da će to dodatno osnažiti položaj HDZ-a, ali i Hrvata u BiH, prenosi Anadolija.

Rekao je i kako se nalazimo u zanimljivom razdoblju, kada se i u Bosni i Hercegovini bliže lokalni izbori.

“Današnji razgovor bio je na tragu intenzivne komunikacije koja dugo postoji između HDZ-a Hrvatske i HNS-a i HDZ-a BiH. Kada je riječ o temi ‘Bosna i Hercegovina na evropskom putu’, moram podsjetiti da smo u vidu videoforme organizovali sastanak ili samit na kojem je jedna od naših ključnih poruka bila pitanje Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda u njoj, odnosno sve ono što usporava dinamiku evropskog puta BiH. Maksimalno ćemo nastaviti raditi na tome, bez obzira što sve usporava i COVID-19. Bit ćemo i dalje odvjetnici BiH u Evropi, a naročito hrvatskog naroda u njoj”, rekao je Plenković.

Izborni zakon

Čović je na konferenciji za medije istakao da je Plenkovića informisao o predstojećim lokalnim izborima i načinu na koji HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti mandate za načelnike u gradonačelnike tamo gdje su Hrvati većina.

“Na poseban način sam ga informisao o Mostaru gdje ćemo konačno nakon 12 godina imati Gradsko vijeće i izabranog gradonačelnika. Također, informirao sam ga i o tome da ću za dva dana sjesti s gospodinom Izetbegovićem (Bakir Izetbegović), a vjerujem da ćemo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona. Drago mi je da Vlada Republike Hrvatske ima veliko razumijevanje za prilike u BIH, a posebno kada je u pitanju odnos dvije sestrinske strane”, rekao je Čović.

Svečana misa

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković učestvuje na svečanoj svetoj misi u prigodi ustoličenja Petra Palića, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije, u ponedjeljak 14. septembra u 11 sati ispred Katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora a generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

Raniji hvarski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 76-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. septembra. 

Izvor: Agencije