Od petka od 18 sati nadzor za sve građane koji se vraćaju u Srbiju

Krizni štab donio je odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, navedeno je (EPA)
Krizni štab donio je odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, navedeno je (EPA)

Od petka u 18 sati uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja, izjavila je danas zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Nakon sjednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumijeva karantin i samoizolaciju.

„Reč je o nadzoru kako bi se spriječio rizik prenošenja korona virusa”, rekla je Kisić novinarima, prenio je Tanjug.

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Preporuke svjetskih organizacija, dodaje Kisić, jesu da taj nadzor traje do deset dana.

Kistić ističe da je Krizni štab donio odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja augusta.

Apel građanima da se vrate

Ukazuje da je Crna Gora treća po učestalosti obolijevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u Srbiji, s obzirom da veliki broj građana Srbije boravi u Crnoj Gori.

Rekla je da se na visokom mjestu nalaze i Hrvatska i BiH.

„To napominjemo zato što je veliki broj naših građana u tim zemljama“, rekla je Kisić.

Kisić navodi da je jučer primijećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne sedmice, što je, ističe, bio signal da Krizni štab mora da donese odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

„Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju. Nakon toga ćemo imati drugačiji režim za sve putnike“, rekla je Kisić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO