Borrell i Varhelyi pozvali Crnu Goru da nastavi put ka EU

Josep Borrell i Oliver Varhelyi naglašavaju da Evropska unija očekuje formiranje vlasti koja će nastaviti put Crne Gore ka Uniji (EPA)

Evropska unija ocjenjuje da su izbori u Crnoj Gori bili “mirni i takmičarski”, ali i praćeni “duboko polariziranom” raspravom o crkvenom i nacionalnom identitetu, uz mnogobrojne primjedbe koje su se odnosile na favorizaciju vladajuće stranke i neuravnotežno izvještavanje u medijima.

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u zajedničkom saopćenju konstatiraju da je Crna Gora 30. augusta održala parlamentarne izbore i lokalne izbore u pet opština u skladu s izbornim zakonskim okvirom, koji je uglavnom “ostao nepromijenjen od posljednjih izbora”, ali i u izazovnom kontekstu pandemije COVID-19, prenosi Tanjug.

“Izbori su bili mirni i konkurentni, s velikom izlaznošću, a posmatrali su ih lokalni i međunarodni posmatrači akreditirani od Državne izborne komisije. Preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OSCE-a ističu da su se izborima upravljalo transparentno i efikasno, ali zapažaju intenzivno polariziranu raspravu o pitanjima crkvenog i nacionalnog identiteta i zabrinutost u vezi s neprikladnom prednošću za vladajuću stranku i neuravnoteženim izvještavanjem u medijima”, navodi se u saopćenju iz Brisela.

‘Transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog’

EU zvaničnici pozvali su su sve političke aktere i relevantne institucije da se uključe u “transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog” o primjeni preporuka OSCE-a kako bi riješili “dugogodišnje izborne nedostke” uoči sljedećih izbora.

Borrell i Varhelyi naglašavaju da EU sada očekuje konstituiranje novog parlamenta i formiranju nove vlade, koja će nastaviti put Crne Gore ka EU.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU i mjeseci koji predstoje moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja o vladavini zakona 23 i 24”, poručili su EU zvaničnici.

Evropska unija kaže da je u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore Uniji, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, što uključuje predstojeći ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Izvor: Agencije