Obilježavanje Dana pobjede i 25. godišnjice Oluje u Kninu

Zvonjavom crkvenih zvona, kojim se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom vojno-redarstvene operacije “Oluja”, na Kninskoj tvrđavi je u srijedu započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. Godišnjice “Oluje” i Dana hrvatskih branitelja.

Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske.

Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine. U Knin je danas stigla cijela Vlada i brojne braniteljske udruge. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska 25 godina nakon “Oluje” nije isto društvo kao i prije te istaknuo da je za zajedništvo potrebno govoriti o stvarima koje nas i spajaju i dijele. 

“Čast mi je, zaista čast, ovo nije fraza, govoriti na 25. godišnjici od oslobođenja Hrvatske. Tih 25 godina je jako dugo razdoblje u formiranju i životu jednog čovjeka. U 25 godina odnosi među državama i svijetu se mijenjaju. Mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina”, rekao je Milanović u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Istaknuo je da zajedništvo u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće, ali da je “potrebno zajedno govoriti o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele, koje gledamo različitim pogledom”. 

Plenković: Žalimo zbog svih stradalih 

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu da pijetet treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili druge nacionalnosti, a isto se očekuje i od hrvatskog društva, osobito predstavnika Srba, koji također trebaju jasno osuditi sve zločine nad Hrvatima.

“Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu s brojnim nedužnim civilnim žrtvama, žalimo zbog svih stradalih, osobito civila, i ne samo Hrvata, nego i Srba i svih drugih nacionalnosti”, naglasio je.

Žaljenje je izrazio i za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, kojih je, rekao je, nažalost bilo, “jer legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata”.

“Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koji je ponajprije povezuju s odlaskom dijela srpskog stanovništva iz njihovih domova i zavičaja na dotad okupiranim područjima. Dok je za većinu Hrvata to ponajprije bio prisilan zbjeg koji su organizirali i naredili kninski pobunjenici, za mnoge Srbe to je dan-danas zbjeg pred hrvatskim snagama”, kazao je.

Milošević: Moj dolazak je zalog za budućnost

Ovo je prvo obilježavanje “Oluje” na kojoj prisustvuje politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj – SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević. On je rekao da je u obraćanjima hrvatskih zvaničnika čuo poruke pomirenja i da je njegov dolazak u Knin zalog za budućnost.

“Poštujemo sve žrtve, bez obzira na nacionalnost. Sjećanja na žrtve trebamo poštovati. Emocije su još svježe. Čuo sam poruke pomirenja, mira i budućnosti, i tako smatram i svoj dolazak, kao zalog za budućnost”, rekao je Milošević novinarima u Kninu po završetku manifestacije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da pijetet treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi

“Važno je da društvo prihvati da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve i svoja stradanja i da sjećanja na te žrtve moramo poštovati. I smatram da je ovo samo prvi korak”, rekao je Milošević.

Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina izjavio je da je akcija “odredila budućnost Hrvatske, početak kraja rata i uspostavljanje mira”.

“Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite istorije jači smo, bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati i raditi danas za bolje sutra”, rekao je Gotovina, kojeg je sud u Hagu oslobodio odgovornosti za ratne zločine tokom i nakon akcije Oluja.

On je dodao da se “25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska  razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalno pravednu državu koja brine o najmanjima i najugroženijima jer oni su ogledalo stanja društva, državu u kojoj svi njeni ljudi, bez obzira na različitosti uživaju sigurnosti i slobode, jednaka prava i obaveze”.

Zabrana za pripadnike HOS-a

Dan ranije, 4. augusta, Milanović je na Kninskoj tvrđavi primio ratne zapovjednike Hrvatske vojske (HV), gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalne policije Herceg Bosne koje je odlikovao.

Policija na kninski trg nije pustila nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih ratnih postrojbi, među kojima je bilo i onih u majicama s natpisom “Za dom spremni”, a uzvikivali su i taj pozdrav, no pušteni su nakon završetka svečanosti u povodu 25. obljetnice Oluje.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je Hini da je nekoliko stotina pripadnika HOS- a i drugih braniteljskih udruga, kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, za cijelo vrijeme trajanja programa pjevalo, nezadovoljni što ne mogu ući na trg.

U nekoliko navrata čuo se, rekla je, i pozdrav “Za dom spremni”, a nekoliko ih je nosilo majice neprimjerenog sadržaja.

VRO “Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine, ukupno je trajala 84 sata, u njoj je sudjelovalo dvjesto hiljada ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije