Nastavak vanrednog stanja na makedonskim granicama

Tom odlukom se, kako  se navodi, aktivira Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama, koji će biti u stalnom zasjedanju (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije produžila je danas kriznu situaciju na južnoj i sjevernoj granci za još 30 dana, prenosi agencija Beta i dodaje kako se zvanično Skoplje na ovaj potez odlučilo zbog povećanog ulaska i tranzita izbjeglica i migranata, kao i zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Kako se navodi u saopćenju sa 79. sjednice makedonske Vlade, nova odluka o uvođenju vanredne situacije na tom dijelu teritorije je donijeta na osnovu zaključaka Upravljačkog komiteta za korodinaciju i upravljanje kriznim sistemom.

Tom odlukom se, kako  se navodi, aktivira Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama, koji će biti u stalnom zasjedanju i koji je zadužen da napravi akcioni plan za prevenciju i borbu sa ulaskom i tranzitom migranata kroz Sjevernu Makedoniju, kao i potpun pregled raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa za koordinirano djelovanje.

Kriza od 2015.

Vlada u Skoplju dodaje kako si svi organi državne uprave tom odlukom zaduženi da pouzmu mjere i aktivnosti u skladu sa propisma za upravljanje krizama.

Kriznu situaciju na južnoj i sjevernoj granici makedonski Parlament je uveo 2015. godine na početku takozvane migrantske krize, što je omogućilo angažovanje i vojske u tim pograničnim područjima u sprječavanju migrantskog vala, navodi agencija Beta. 

Izvor: Agencije