Crna Gora: Po šest koalicija i partija učestvuju na izborima

Duško Marković.predvodit će listu pod nazivom Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović (Anadolija)

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori učestvovat će šest koalicija i šest političkih partija.

Državna izborna komisija zaključila je danas spisak učesnika parlamentarnih izborima koji će biti održani 30. augusta, javila je Anadolija.

Tog dana bit će održani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Gusinju i Andrijevici.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupit će u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović, predvodit će zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

U opozicionoj koaliciji Za budućnost Crne Gore su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora dok je nosilac liste profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupit će na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“.

Peti izbori nakon obnove nezavisnosti 

Koaliciju, okupljenu oko platforme Crno na bijelo, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Na izborima će učestvovati i albanska koalicija Sad je vrijeme, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, kao i koalicija

Jednoglasno koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Samostalno na izborima učestvuje Bošnjačka stranka pod sloganom „Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović“, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović. Na izborima će samostalno nastupiti i vladajuće Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa kao i opoziciona Socijaldemokratska partija.

Samostalno će učestvovati i Hrvatska reformska stranka i Socijalisti Crne Gore.

Parlamentarni izbori 30. augusta bit će jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

Izvor: Agencije