Brnabić: Smanjuje se pritisak na zdravstveni sistem Srbije

U Srbiji je od početka pandemije novi korona virus registrovan kod više od 27.000 osoba, prema podacima web stranice Worldometers (EPA)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije prenosi da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smještaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 273 korisnika i 86 zaposlenih.

Ukupan broj izliječenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 661, a broj izliječenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 273, navodi se u saopštenju, prenio je Tanjug u srijedu.

Dom za smještaj odraslih i starijih “Doživeti stout”, Beograd, Dom za smještaj odraslih i starijih “Stara pruga”, Umka i Dom za smještaj odraslih i starijih “Radost” u Negotinu, rješenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smještaja odraslih i starijih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donijelo je rješenje o zabrani rada i Doma za smještaj odraslih i starijih “Nada”, u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procjena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smješteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, dodaje se u saopštenju.

Povoljnija situacija

U Srbiji je od početka pandemije novi korona virus registrovan kod više od 27.000 osoba, prema podacima web stranice Worldometers, od čega je preminulo 614 oboljelih, a izliječilo se nešto više od 14.000.

U posljednja 24 sata virus je potvrđen kod 295 osoba, od 9.858 testiranih. Devet pacijenata je preminulo.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se smanjuje pritisak na zdravstveni sistem Srbije, te da zemlja u jesen ulazi spremnija nego prije nekoliko mjeseci.

“Postepeno smirivanje i prelazak iz nepovoljne u nesigurnu situaciju, mere obavezne i dalje”, poručio je srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Agencije