SAD i EU: Izbori u Crnoj Gori transparentni, zabilježene zloupotrebe

DPS ima 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, "Mir je naša nacija" 10, a "Crno na bijelo" četiri. (EPA)

Američka ambasada u Podgorici oglasila se povodom izbora u Crnoj Gori, čestitavši građanima na velikoj izlaznosti.

“Čestitamo građanima Crne Gore na mirnim izborima sa čak 76 posto izlaznosti, upkos korona virusu”, poručili su iz američke ambasade.

Oni su pozdravili izvještaj o izborima Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE). 

“Izbori su primjer demokratije”, dodaje se u saopćenju objavljenom na Twitteru. 

“Počastvovana sam što sam odigrala ulogu u posmatranju demokratskih procesa u Crnoj Gori jučer kao dio aktivnosti ambasade SAD u posmatranju izbora. Kao prijatelj, partner i saveznik Crne Gore, američka vlada je podržala ENEMO posmatračku misiju”, kazala je amerčka ambasadorica Judy Rising Reinke. 

Zloupotreba položaja

Posmatračka misija OSCE/ODIHR-a, koja je pratila parlamentarne izbore u Crnoj Gori, saopćila je da su izbori provedeni transparentno i efikasno, bez nepravilnosti koje bi mogli osporiti rezultat, ali je zabilježila i široku zloupotrebu položaja i državnih resursa od strane predstavnika vlasti.

Zloupotreba funkcija, kako je navedeno u privremenom izvještaju, dala je vladajućoj stranci neupitnu prednost.

“Primjetno je učestvovanje predsjednika, koji pritom nije kandidat, i ostalih visokih državnih dužnosnika u kampanji, što je zamaglilo granicu između države i vladajuće stranke”, navodi se u privremenom izvještaju posmatrača OSCE/ODIHR-a, u kojem se još navodi da je vladajuća stranka uživala neprimjerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa, poput nuđenja prijevremenog zapošljavanja u državnom sektoru i dodjele vanrednih socijalnih naknada “ugroženim” grupama na osnovu nejasnih kriterija.

“Izborni dan je protekao uredno, a zdravstveni protokoli nisu dosljedno provedeni”, sapćeno je iz misije.

I posmatrači Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO), koji su crnogorske izbore pratili s 23 tima posmatrača, ocijenili su da je izborni dan uglavnom protekao mirno, a da se predizborni odvijao u socijalno i politički polariziranom okruženju.

Šef promatračke misije ENEMO u Crnoj Gori, Gianluca Passarelli rekao je da su “građani Crne Gore na izborima iznijeli svoje mišljenje, jer kada glasači govore govori demokratija”.

“Jučer je bio veoma važan dan za demokratsku historiju Crne Gore. Želim čestitati građanima Crne Gore zbog načina na koji su se ponašali tokom izbornog dana. Ukupna mirna atmosfera, odsustvo značajnijih incidenata i nasilnih događaja je potvrda da je Crna Gora sazrela na demokratskom putu prema konsolidaciji institucija i na izgradnji svojih organa”, kazao je Passarelli.

Rezultati izbora

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 posto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,06 posto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32,55 posto (133.267).

Koalicija Mir je naša nacija je osvojila 12,53 (51.297), Crno na bijelo 5,53 (22.649), Socijaldemokrate 4,10 (16.769), Bošnjačka stranka 3,98 (16.286), SDP – Jaka Crna Gora 3,14 (12.839), Albanska lista 1,58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1,14 posto (4.675), pišu podgoričke Vijesti.

Ranije, na osnovu 95 posto obrađenih glasačkih listića, crnogorski Centar za monitoring potvrdio je u ponedjeljak rano ujutro da opozicija ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu, te da Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića nakon 30 godina ide u opozicione klupe.

Prema jutrošnjim podacima Centra, DPS ima 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri.

Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Najava formiranja ekspertske vlade

Kad se sve zbroji, tri opozicone koalicije imaju 41 mandat, a ako bi se tome pridodala i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u opoziciji, nakon što se 2016. godine  sukobio sa Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da opozicija ima jaku većinu.

Prvi sljedeći korak, koji najavljuju čelnici opozicije, bit će formiranje ekspertne vlade koja bi Crnu Goru vodila do izlaska iz ekonomske krize. U prvim govorima nakon proglašenja pobjede tu ideju podržali su čelnici sve tri koalicije. 

Izvor: Agencije


Povezane

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, na osnovu 77,5 posto obrađenog uzorka, dvije liste su izjednačene. DPS Mila Đukanovića osvaja 29 mandata, a koalicija oko Demokratskog fronta 27.  Demokrate su osvojile 10, a koalicija oko Građanskog pokreta URA četiri zastupnička mjesta. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate osvajaju po tri mandata. Crnogorski SDP, prema ovom uzorku, osvojio je […]

Published On 30 Aug 2020

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, na osnovu 77,5 posto obrađenog uzorka, dvije liste su izjednačene. DPS Mila Đukanovića osvaja 29 mandata, a koalicija oko Demokratskog fronta 27 mandata. Demokrate su osvojile 10 mandata, a koalicija oko Građanskog pokreta URA četiri zastupnička mjesta. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate osvajaju po tri mandata, dok je crnogorski SDP, prema […]

Published On 30 Aug 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO