Crna Gora: Krivokapić, Bečić i Abazović dogovorili principe buduće vlasti

Nova demokratska vlast će, kako je saopšteno, odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze (EPA)

Lista “Crno na bijelo”, koja je viđena kao “jezičak na vagi” za formiranje nove crnogorske vlade, odlučila je da sa druge dvije opozicione liste, “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, bude dio nove većine.

Lideri ovih koalicija Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović usaglasili su nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

Nova demokratska vlast će, kako je saopšteno, odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze.

Obećavaju da će provesti sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji.

“Treće, nova, demokratska vlast, biće ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost”, navedeno je u zajedničkom saopštenju tri koalicije.

Nova vlast će, kako su istakli, u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Osim toga, ova tri lidera pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade ljepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore”, poručeno je u saopštenju.

‘Olovkom smijenili režim’

Mileta Radovanić, generalni sekretar pokreta URA, koji je okosnica platforme “Crno na bijelo” rekao je za Tanjug: “Očekivali smo da budemo tas na vagi i da ćemo mi biti ti koji će udariti ključni pečat promjenama koje su neophodne. Srećni smo zbog toga. Ovo je istorijski dan, jer smo mirno, olovkom, smijenili režim i sada treba da zasučemo rukave, da živimo u uređenoj evropskoj, modernoj, građanskoj i ekološkoj Crnoj Gori.”

On je, poslije razgovora lidera koalicija, naveo da je tokom kampanje Demokratska partija socijalista (DPS) targetirala “Crno na bijelo”, jer su, kaže, u toj stranci znali da koncept za koji se pokret zalaže, prije svega princip ekspertske vlade, dobija sve veću podršku građana.

Radovanić je naveo da su izjave čelnih ljudi sve tri opozicione liste sinoć bile na istom “fonu”, posebno po pitanju formiranja ekspertske vlade, jer samo ona može Crnu Goru da izvede iz teške situacije.

‘Evropska agenda’

“Razgovori će teći u tom smjeru i važno je da na postulatima vladavine prava, beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i zaštite životne sredine, bude formirana buduća vlast, koja mora imati evropsku agendu, ne smije da mijenja vanjskopolitičke ciljeve i radi na razvoju Crne Gore”, rekao je Radovanić.

Naglašava da je ovo historijski dan za Crnu Goru, jedinu državu koja nikada u historiji nije smijenila vlast na izborima.

“Ovi izbori nemaju epitet slobodnih, održani su u doba korone, pod neobičnim uslovima, ali dočekali smo momenat da poslije 30 godina imamo demokratsku smjenu vlasti”, zaključio je Radovanić.

Kako su saopštili lideri tri koalicije, oni su veoma brzo usaglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

Mandati u parlamentu

Crnogorski Centar za monitoring objavio je da DPS ima 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri.

Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Kad se sve zbroji, tri opozicone koalicije imaju 41 mandat, a ako bi se tome pridodala i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u opoziciji, nakon što se 2016. godine  sukobio sa Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da opozicija ima jaku većinu.

Slavlje u hramu

Politički analitičar Miloš Bešić rekao je, gostujući u izbornoj noći na Televiziji Vijesti, da je Đukanović izgubio vlast zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je pod motom “ne damo svetinje“ mobilizirala vjernike, te je organizirala masovne proteste protiv tog zakona, prenijela je Hina.

Također je sudjelovala u formiranju prosrpske oporbene koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

To se pogotovo vidjelo kada je nakon proglašenje pobjede, u ponoć, čelnik te koalicije Zdravko Krivokapić došao u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ga je dočekao mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, dok su njihove pristaše u okolici hrama slavili pobjedu opozicije.

Navedeni zakon je, prema vjerovanju SPC-a,  paravan crnogorske države za otimanje crkvene imovine, manastira i crkava.   

Milo Đukanović bio je crnogorski premijer u četiri mandata od 1991. do 1993., od 1993. do 1996., od 1996. do 1998., od 2003. do 2006., od 2008. do. 2010. i od 2012. do 2016.

Predsjednik Crne Gore bio je u dva mandata od 1998. do 2002., kao i u aktuelnom mandatu koji je počeo u aprilu 2018. godine.  

Izvor: Agencije


Povezane

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, na osnovu 77,5 posto obrađenog uzorka, dvije liste su izjednačene. DPS Mila Đukanovića osvaja 29 mandata, a koalicija oko Demokratskog fronta 27.  Demokrate su osvojile 10, a koalicija oko Građanskog pokreta URA četiri zastupnička mjesta. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate osvajaju po tri mandata. Crnogorski SDP, prema ovom uzorku, osvojio je […]

Published On 30 Aug 2020

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, na osnovu 77,5 posto obrađenog uzorka, dvije liste su izjednačene. DPS Mila Đukanovića osvaja 29 mandata, a koalicija oko Demokratskog fronta 27 mandata. Demokrate su osvojile 10 mandata, a koalicija oko Građanskog pokreta URA četiri zastupnička mjesta. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate osvajaju po tri mandata, dok je crnogorski SDP, prema […]

Published On 30 Aug 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO