Sobranje izabralo novu Vladu Sjeverne Makedonije

Zoran Zaev je rekao kako će Vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i oborbi protiv kriminala i korupcije (EPA)
Zoran Zaev je rekao kako će Vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i oborbi protiv kriminala i korupcije (EPA)

Zastupnici u Sobranju Sjeverne Makedonije većinom glasova izabrali su kasno u nedjelju navečer novu koalicionu vladu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integracije (DUI) premijera Zorana Zaeva.

Za izbor je, poslije dvodnevne rasprave, glasalo svih 62 poslanika parlamentarne većine, od kojih je jedan glasao iz posebne kabine u parlamentu, postavljene po COVID-19 protkolima, prenosi Beta.

Protiv je glasao 51 zastupnik opozicije – VMRO DPMNE i koalicije Alijanse za Albance i Alternative, u parlamentu sa 120 mjesta.

Novi premijer i ministri su odmah dali svečanu izjavu pred predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i u prisustvu zastupnika vladajuće koalicije, jer je opozicija napustila salu.

‘Stabilan politički period’

Premijer Zaev je u završnom obraćanju rekao kako će njegova Vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije, ističuči da zemlja mora imati efikasan evropski pravni sistem.

“Predstoji nam stabilan politički period, period predvidljivosti, i svako treba zgrabiti ovaj moment”, istakao je Zaev.

U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u njegovoj prethodnoj vladi.

Prvi put Vlada u Skoplju ima mjesto prvog zamenika premijera, koji je dobio DUI, a prvi put je i Albanac ministar vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sobranju se raspravlja o prijedlogu sastava nove vlade Sjeverne Makedonije i njenog četverogodišnjeg programa. Mandatar Zoran Zaev predlaže imenovanje 19 ministara, naspram ranijih 26. SDSM će uz premijersko mjesto imati i 11 ministarskih pozicija; DUI, s kojim je dogovorena postizborna koalicija – 6, dok su dva ministarska mjesta pripala manjim partnerima: BESI i Liberal […]

Sobranje bira novu vladu Sjeverne Makedonije. Već drugi dan traje rasprava o prijedlogu za sastav vlade, koja može trajati najkasnije do ponoći. Mandatar Zoran Zaev predlaže imenovanje 19 ministara, naspram ranijih 26. SDSM će uz premijersko mjesto imati i 11 ministarskih pozicija; DUI, s kojim je dogovorena postizborna koalicija – 6, dok su dva ministarska […]

Mandatar Zoran Zaev predao je Sobranju prijedlog sastava nove vlade Sjeverne Makedonije i njezin četverogodišnji program. U dokumentu se navodi kako će broj ministarstava biti smanjen s 26 na 19. U novoj vladi SDSM će imati, uz premijersko, i 11 ministarskih pozicija. Za stranku DUI, s kojom je dogovorena koalicija, predviđeno je 6, dok su […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO