Bregu: Građani Balkana od EU-a očekuju istrajne i pravedne odluke

Građani regije su u ogromnom broju proevropljani, rekla je Majlinda Bregu (Arhiva)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da građani zemalja Zapadnog Balkana od članica Evropske unije očekuju istrajne i pravedne odluke te da bi pristup evropskim lancima vrijednosti i snabdijevanja podstakao ekonomski rast i donio stabilnost regionu.

Unija je glavni trgovački partner i investitor, ne prijeti sigurnosti nijedne zemlje, promovira prave vrijednosti, a regionalna saradnja je realnost zahvaljujući ulozi EU-a i regionalnoj političkoj svijesti, rekla je ona na 15. po redu Bratislava GLOBSEC forumu pod nazivom “Izliječimo svijet zajedno”, prenosi Beta.

Ocijenila je da se od većeg geopolitičkog fokusa EU-a očekuju jasne i odvažne odluke kojima se potvrđuje korist Zapadnog Balkana u EU, ali i šteta vezana za dugo odlagano članstvo u bloku.

Otvaranje radnih mjesta

“Građani Zapadnog Balkana bi očekivali istrajne i pravedne odluke od zemalja članica EU-a. Njihove domaće političke prilike i brige često ometaju prave odluke vezane za Zapadni Balkan. Građani regije su u ogromnom broju proevropljani. To je glavni narativ. Vanjski akteri nikada to nisu mogli podriti”, kazala je Bregu.

Izrazila je nadu da regija može imati pristup evropskim lancima vrijednosti i snabdijevanja i dodala da RCC radi na tome, jer će se na taj način podstaći ekonomski rast, prenos znanja i vještina i otvaranje radnih mjesta.

Sve to bi otklonilo prijetnje problematičnom pitanju ekonomije u regiji, masovnom odlasku ljudi sa Balkana i poboljšalo stabilnost regijea, rekla je Bregu.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada