U ponoć u Crnoj Gori počinje izborna šutnja

U nedjelju se održavaju peti izbori od osamostaljenja Crne Gore (EPA)

U ponoć sa petka na subotu u Crnoj Gori počinje izborna šutnja uoči parlamentarnih izbora u nedjelju, 30. augusta, na kojima će sudjelovati šest koalicija i šest političkih partija.

Pravo glasa u Crnoj Gori, prema biračkom spisku koji je objavila Državna izborna komisija, ima 540.026 građana.

Crnogorski parlament ima 81 zastupnika, prenosi Tanjug.

Na 11. izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i petim od osamostaljenja od tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore, bit će održani i izbori u nekoliko opština za lokalne organe vlasti – Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Izbori će biti održani u skladu s preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, zbog epidemije korona virusa.

Manjine nastupaju u dvije kolone

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji s Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” predvodi zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dvije kolone.

U koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupit će na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija”, a prvi na listi je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno – Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, sudjelovat će na izborima s listom “Sad je vrijeme”, a prvi na listi je Nik Đeljošaj.

Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije “Jednoglasno”, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”, a prvi na listi je zastupnik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dvije kolone.

Socijaldemokratska partija ide samostalno

Prva je Hrvatska građanska inicijativa predala listu “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!”, na čijem je čelu predsjednik stranke Adrijan Vuksanović.

Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Socijaldemokrate predvodi predsjednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLjEDNO”.

Socijaldemokratska partija sudjeluje samostalno na izborima pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsjednica Draginja Vuksanović Stanković.

Koaliciju okupljenu oko platforme “Crno na belo” čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci, a prvi na listi je lider URA-e Dritan Abazović.

Izvor: Agencije