Početak nastave na Kosovu odgođen za 14. septembar

Početak školske godine se odgađa kako bi se pružili sigurni uslovi za djecu, nastavnike i roditelje (EPA)

Na sastanku ministra prosvjete Rama Ljikaja, ministar zdravlja Armenda Zemaja, predsjednika Nacionalnog instituta za javno zdravlje Nasera Ramadanija, predstavnika Sindikata obrazovanja i Vijeća roditelja odlučeno je da se početak nove školske godine na Kosovu odgodi za 14. septembar.

Kako se navodi, ta odluka je donijeta nakon zahtjeva Sindikata obrazovanja da se odgodi taj proces, jer se škole nisu uspjele pripremiti za nastavni proces, prenosi Tanjug.

Prema toj odluci, početak školske godine se odgađa kako bi se pružili sigurni uslovi za djecu, nastavnike i roditelje – distanca, nošenje maske i higijena.

Striktna primjena uputstava

“To će osigurati veću opću mobilizaciju u suočavanju s pandemijom korona virusa na Kosovu”, naglašava se u toj odluci.

Također je dogovoreno da se do 14. septembra, odnosno početka školske godine, radi na uspostavljanju procesa i mehanizma za certificiranje škola za spremnost za odvijanje nastave u pandemijskim uslovima, testiranju određenog uzorka nastavnika i rukovodstva obrazovnih ustanova, izjavi roditelja i radnih grupa za poštovanje i striktnu primjenu uputstava Ministarstva zdravstva, završetku fizičkih, sanitarnih i ljudskih priprema u svim obrazovnim ustanovama na Kosovu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO