Hrvatska i na slovačkoj ‘crvenoj listi’

Za dolaske iz zemalja sa 'crvene liste' obavezan je karantin u trajanju od deset dana (EPA)

Slovačko vijeće epidemiologa objavilo je nova pravila za borbu protiv širenja korona virusa, koja će vrijediti od 1. septembra, i dodalo nekoliko država na “crvenu listu” rizičnih odredišta, među kojima i Hrvatsku.

Nakon rasta broja novozaraženih u zemlji, među kojima ima veliki broj uvezenih slučajeva – najviše iz Češke i Hrvatske – vijeće epidemiologa odlučilo je proširiti popis rizičnih zemalja, koji sada uključuje Hrvatsku, Francusku, Španiju, Holandiju, Belgiju i Maltu, prenosi Hina, pozivajući se na slovačke medije.

Ministar zdravstva Marek Krajči rekao je da su identificirana najkritičnija područja države – Bratislava i okolica, Trenčin i Rožnava – te da će ključna mjera u predstojećem periodu biti nošenje maski.

“Ne želimo striktne mjere karantina zbog utjecaja na ekonomiju”, rekao je on.

Među zemljama na “crvenoj listi” nije se za sada našla Grčka, premda slovačke vlasti od septembra ne preporučuju turistička putovanja u tu zemlju.

Krajči je kazao da se očekuje kako će se i u toj državi situacija pogoršati, pa bi i Grčka mogla uskoro biti dodana na “crvenu listu”.

Kad se vrate deseci hiljada ljudi…

Za dolaske iz zemalja sa “crvene liste” obavezan je karantin u trajanju od deset dana, a najranije petog dana po dolasku moguće je obaviti test na COVID-19.

Ako je test negativan, karantin više nije obavezan.

Izuzetak od ovog pravila dopušta se za sve koji se ne uspiju naručiti za test prije isteka 10-dnevnog karantina, a došli su u zemlju iz neke od članica Evropske unije i nemaju nikakve simptome bolesti.

Vlasti očekuju da bi se takva situacija mogla dogoditi u prvoj sedmici septembra, kada će se mnogi slovački turisti vratiti u zemlju.

“Ako se deseci hiljada turista vrate odjednom u zemlju, naši kapaciteti za testiranje neće biti dovoljni”, rekao je Krajči.

Vlasti za sada neće koristiti aplikaciju za karantin, već će se oslanjati na odgovornost građana.

Kršenje karantina ipak predstavlja krivično djelo i prekršitelji mogu biti kažnjeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO