Crna Gora: Dozvoljen izlazak iz samoizolacije radi glasanja

Prvo glasa u nedjelju ima 540.026 građana Crne Gore (EPA)

Građani koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu a nisu pozitivni na korona virus moći će na dan izbora, u nedjelju, 30. augusta, privremeno izaći radi glasanja i nakon toga se vratiti u karantin ili kuću, dok će oni koji su pozitivni a koji se nalaze na kućnom liječenju moći glasati putem pisma, kao i oni koji se nalaze na bolničkom liječenju.

To je navedeno u naredbi koju je, na prijedlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), usvojilo crnogorsko Ministarstvo zdravlja, a u koju su podgoričke Vijesti imale uvid, prenosi Tanjug.

Građani koji su u karantinu ili samoizolaciji a mjera im je određena prilikom ulaska u zemlju ili zato što su kontakt potvrđenog slučaja mogu izaći u periodu od 7:00 do 20:00 sati kako bi ostvarili biračko pravo, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku).

Glasanje putem pisma iz bolnice

Glasanje je omogućeno i onima koji imaju pozitivan rezultat PCR test na korona virus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti i nalaze se na kućnom liječenju.

Oni mogu glasati samo putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u koje su smješteni i dužni su se tokom glasanja obavezno pridržavati svih propisanih mera.

Odlučeno je i da građani koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije korona virusom glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom liječenju.

Parlamentarni izbori 30. augusta bit će 11. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Prvo glasa ima 540.026 građana Crne Gore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO