Završena dvodnevna rasprava u Hagu za žalbe Ratku Mladiću

Tužilaštvo smatra da je Ratko Mlaić kriv i za genocid nad Bošnjacima u Foči, Kotor Varoši, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici (EPA)

Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove u Hagu predložilo je u srijedu sudijama žalbenog vijeća Mehanizma da usvoje njihovu žalbu i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, proglase krivim po još jednoj tački optužnice prema kojoj je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Mladić je bio oslobođen za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina, dok je po devet drugih tačaka optužnice proglašen krivim i osuđen na najtežu kaznu – doživotni zatvor.

Tužilaštvo smatra da je kriv i za genocid nad Bošnjacima u općinama Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine.

Na raspravi u srijedu osporavalo je žalbene navode Mladićevih advokata, koji su u utorak tri sata pokušali pobiti prvostepenu presudu, ukazujući na njene “nedostatke”.

Progoni, prinudna iseljenja, ubijanje…

Predstavnica tužilaštva je, pored ostalog, rekla kako su Mladić i bivši polittički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, pravosnažno presuđeni na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u udruženom zločinačkom poduhvatu imali cilj eliminirati Bošnjake sa određenih teritorija, progonima, prinudnim iseljenjem, ubijanjem…

Mladićevi advokati u utorak su zatražili od žalbenog vijeća da ga oslobodi od optužbi, tvrdeći da je Pretresno vijeće Haškog tribunala, koje je naslijedio Mehanizam, pogriješilo kada je Mladića proglasilo krivim jer nije uzelo u obzir “validne, neposredne dokaze, koji potvrđuju da nije kriv za optužbe za koje se tereti”.

Mladić se sudijama obratio na kraju usmene rasprave, a za izlaganje je na raspolaganju imao 10 minuta. 

“Živ sam i zdrav i živeću dok ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu”, rekao je Mladić, ocjenjujući da je  optužnica protiv njega “čedo NATO-a” i poručujući da će “čuti narod šta Ratko govori”.

Žalbeno vijeće može prvostepenu presudu potvrditi u cjelosti, u nekom dijelu je preinačiti ili je ukinuti i naložiti novo suđenje.

Četiri udružena zločinačka podhvata

U prvostepenoj presudi Pretresno vijeće Haškog tribunala je zaključilo da je Mladić zločine počinio učešćem u četiri udružena zločinačka poduhvata.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratova.

Proglašen je krivim za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo.

Izvor: Agencije