Budućnost EU-a i regionalna saradnja teme Bledskog foruma

Ove godine forum će trajati samo jedan dan, broj gostiju će biti manji, a izostat će omladinski i poslovni dio (EPA)

Zbog pandemije korona virusa, ovogodišnji 15. Bledski strateški forum, koji tradicionalno predstavlja glavni vanjskopolitički događaj u Sloveniji, bit će znatno drugačiji od dosadašnjih, a njegove glavne teme bitće budućnost Evropske unije, regionalna saradnja i posljedice pandemije.

I pored vanrednih okolnosti, lista učesnika će biti izuzetna, najavio je generalni sekretar Foruma Peter Grk, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Učešće na forumu potvrdili su predsjednik Srbije i premijeri Hrvatske, Češke, Mađarske i Poljske, kao i ministri vanjskih poslova šest zemalja.

Ove godine forum će trajati samo jedan dan, broj gostiju će biti manji, a izostat će omladinski i poslovni dio, ali kvalitet događaja, uprkos svemu, neće opasti, kaže Grk.

Organizatori su se odlučili za to da forum najvećim dijelom bude održan uz fizičko prisustvo učesnika, pa će pet panela biti održano na klasičan način, dok će pomoću digitalnih tehnologija biti organizirana samo dva, a putem interneta uživo će biti prenošeni svi paneli.

Održavanje bilateralnih susreta

“Pokušavamo pokazati da je i u ovakvim izmjenjenim okolnostima moguće organizirati događaj kao što je Bledski strateški forum”, rekao je Grk, ističući da digitalne konferencije “ne mogu zamijeniti lični kontakt i razgovor uživo”.

U teme ovogodišnjeg foruma, koji će biti održan 31. augusta, također se ubrajaju cyber sigurnost digitalizacija i evropska sigurnost, posebno u smislu razvoja evropskih odbrambenih kapaciteta i saradnje između EU-a i NATO-a, kao i odnosa s Rusijom, Kinom i drugim globalnim akterima.

Panel o Zapadnom Balkanu, kojim se tradicionalno zatvara forum, ove godine neće biti održan zbog epidemiološke situacije u regijiu, ali će, budući da će regija biti jedan od prioriteta Slovenije tokom njenog predsjedavanja EU-om u drugoj polovini naredne godine, biti održana odvojena debata s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU-a za Zapadni Balkan.

Kao i prethodih godina, Bledski strateški forum će predstavljati priliku za održavanje bilateralnih susreta.

Izvor: Agencije