Vučić: Bošnjacima neću biti neprijatelj

Vučić: Mi ćemo da insistiramo na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nikada nije govorio protiv integriteta Bosne i Hercegovine i da radi na najboljim odnosima sa Bošnjacima te istakao da političko rukovodstvo Bošnjaka već dugo vremena na silu pokušava da od prijatelja napravi neprijatelje što je, kako je ocijenio, velika greška.

“Ja im neću biti neprijatelj šta god radili i kako god se ponašali i uvek ću raditi na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima”, rekao je Vučić gostujući na televiziji Prva, prenosi Tanjug.

Vučić je tako odgovorio na optužbe Stranke demokratske akcije da vodi agresivnu politiku i da ima teritorijalne pretenzije prema BiH, koje su uslijedile nakon što je Vučić najavio da će u Beograd pozvati srpske lidere u BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, kako bi razgovarali o dokumentu koji su mu Dodik i Cvijanović poslali, a u kojem pišu o “antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te dvostrukim standardima zapadnih zemalja koji se odnose na status RS-a i Kosova”.

SDA je ocijenila da je to koordinirano djelovanje predsjednika Srbije sa rukovodstvom RS-a radi povezivanja statusa Kosova sa RS u aktuelnim pregovorima Beograda i Prištine i da predstavlja nastavak agresije na BiH s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti.

“Gde ste vi to čuli od mene?”, upitao je Vučić prilikom gostovanja na Prvoj televiziji.

Nisam govorio protiv integriteta BiH

Naveo je da mu je Dodik nedavno u Banjoj Luci rekao da ima određene ideje, nakon čega ga je Vučić zamolio da mu, ukoliko RS očekuje nešto od Srbije, pošalje ta dokumenta da se sa njima upozna.

“Naravno da ću uvek da pročitam, ja sam dokument dva puta pročitao i neću da se izjašanjavam dok sa njima ne razgovaram. To je sva moja uloga u tome”, rekao je Vučić.

“Političko rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava da od prijatelja napravi neprijatelje što je velika greška njihova, to rade već dugo vremena, ne od juče. Ja im neću biti neprijatelj šta god radili i kako god se ponašali i uvek ću raditi na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima”, rekao je Vučić.

“Oni (SDA) nemaju pojma kakva će biti moja reakcija u sredu, kada dođu predstavnici RS-a u Beograd. Niti znaju, niti su čuli, niti sam nekome saopštio”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO