Hrvatska od ponoći na crvenoj listi Slovenije

Kacin je rekao da brojke u Hrvatskoj zadnjih sedmica jako rastu, te da je Hrvatska već prestigla 40 zaraženih na 100.000 stanovnika (EPA)
Kacin je rekao da brojke u Hrvatskoj zadnjih sedmica jako rastu, te da je Hrvatska već prestigla 40 zaraženih na 100.000 stanovnika (EPA)

Slovenija je u četvrtak donijela odluku po kojoj se Hrvatska od ponoći stavlja na „crvenu“ listu epidemiološki nesigurnih država, a krajnji rok za povratak državljana u zemlju bez karantina je ponoć s ponedjeljka na utorak, prenosi agencija Hina.

Kako je pojasnio glasnogovornik slovenske Vlade za COVID-19 Jelko Kacin, slovenski državljani koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj moraju se vratiti u Sloveniju najkasnije u ponoć sa ponedjeljka na utorak kako ne bi morali ići u 14-dnevni karantin.

Oni, pak, koji u Hrvatsku odu nakon petka morat će u 14-dnevni karantin, bez obzira na njihovu dob ili područje u Hrvatskoj u kojem su boravili.

Vlada Slovenije najavljivala je ove sedmice da će krajnji rok za povratak bez karantina za turiste u Hrvatskoj isteći krajem sedmice, no Kacin je pojasnio da je rok produžen kako bi se onima koji se budu kasnije vraćali i možda našli u koloni pred granicom zbog očekivane gužve dalo više prilike da izbjegnu karantin.

Potrebno drastično smanjenje

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs ipak je pozvao Slovence da ne čekaju ponedjeljak i zadnji trenutak za povratak u zemlju.

Što se tiče izuzetaka od obvezujućeg karantina pri ulasku u Sloveniju, Kacin je rekao da je to u posljednjoj odluci Vlade detaljno razrađeno, pa je tako od karantina izuzet sav tranzitni promet, prelasci dnevnih i sedmičnih radnih migranata, dolasci vezani za liječenje ili školovanje i slično.

Slovenski građani koji u Hrvatskoj imaju nekretninu, plovilo ili kamp kućicu imat će mogućnost ući u Hrvatsku s time da se moraju vratiti u roku 48 sati, pojasnio je slovenski glasnogovornik.

Kacin je rekao da brojke u Hrvatskoj zadnjih sedmica jako rastu, te da je Hrvatska već prestigla 40 zaraženih na 100.000 stanovnika.

On je naglasio kako želi da Hrvatska „drastično“ smanji sadašnji rast broja novih zaraza, kako bi opet postala sigurna destinacija za Slovence.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlade Slovenije i Velike Britanije uvrstile su Hrvatsku na takozvanu crvenu listu zbog pogoršane epidemijske situacije u toj zemlji. Državljani Slovenije i Velike Britanije koji borave u Hrvatskoj, prema ovim odlukama, morat će u dvosedmični karantin ukoliko se do ponedjeljka, odnosno subote, ne vrate u svoje zemlje. U Hrvatskoj trenutno boravi više desetina hiljada slovenskih i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO