Početak školske godine 7. septembra, ako uvjeti dozvole

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. septembar (EPA)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. septembar (EPA)

Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je cilj njegovog ministarstva da djeca 7. septembra krenu u škole, iako će datum početka školske godine uveliko ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj, prenosi agencija Hina.

„Taj datum uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i ako bi slučajno došlo do promjena moguće je i taj datum promjeniti“, kazao je Fuchs podnoseći izvještaj o aktuelnom stanju vezanom za korona virus.

Najavio je da će u ponedjeljak biti objavljene upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i predškolskim ustanovama, koje su izradile stručne službe Ministarstva u saradnji s epidemiolozima.

U tom dokumentu bit će navedeno na koji način se škole trebaju pripremiti za početak školske godine, definirati ulazak i izlazak djece iz škole, kretanje unutar zajedničkih prostorija i niz drugih mjera u cilju osiguravanja sigurnog odvijanja nastave.

Fuchs je ponovio da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija.

Rotacija u slučaju eskalacije

O maskama u školama stav je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prijevozu te unutar samih škola za više razrede, od petog razreda nadalje, kada se djeca kreću po hodnicima i miješaju s drugim razredima.

Tokom nastave maske će djeca moći nositi ukoliko to žele, ali to neće biti obaveza, istakao je Fuchs.

Dodao je kako stručne službe nadopunjuju sadržaj elektronskih materijala koji će se možda koristiti ako dođe eskalacije epidemije, pri čemu se predviđa da bi dio učenika bio u školi, a dio kod kuće, odnosno djeca bi se rotirala u školi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. septembar.

Izvor: Agencije


Povezane

U Hrvatskoj – 199 novih slučajeva zaraze, od 1.824 testiranih. I dalje ih je najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zagrebu. Ministar obrazovanja najavio je da se učenici za tri sedmice vraćaju u školske klupe. Imenovao je Radnu grupu koja već nekoliko dana radi na zadatku da usaglasi i do kraja mjeseca objavi precizne preporuke i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO