Ročište o žalbi Ratka Mladića 25. i 26. augusta

Nakon što je proveo u bjekstvu skoro 16 godina, Ratko Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine (Al Jazeera)

Ročište po žalbi u slučaju tužilac protiv Ratka Mladića pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale (Mehanizam) bit će održano 25. i 26. augusta.

Ročište će početi uvodnom izjavom sudije Prisce Matimbe Nyambea, predsjedavajućeg sudskog vijeća, za kojom će uslijediti oralna argumentacija odbrane o žalbi koju su podnijeli i odbrana i tužioci.

Planirano je da se ročište zaključi u srijedu, 26. augusta, u 15.55 sati, prenosi Fena.

Zbog ograničenja vezanih za borbu protiv COVID-19, neće biti pristupa premisama Mehanizma za predstavnike medija i javnosti koji žele pruisustvovati ročištu, saopćio je Mehanizam.

Sudsko vijeće broj jedan Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je 22. novembra 2017. godine donijelo je presudu protiv Ratka Mladića i osudilo je bivšeg zapovjednika Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata.

Četiri zločinačka poduhvata

Oslobođen je optužbe za genocid navedene u prvoj tački optužnice.

Mladić je osuđen na doživotnu robiju.

Sudsko vijeće ustanovilo je da je Mladić počinio te zločine učešćem u četiri združena zločinačka poduhvata.

Vijeće je ustanovilo da je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. godine učestvovao u združenom zločinačkom poduhvatu, s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija Bosne i Hercegovine pod srpskom dominacijom kroz progone, istrebljenja, ubistva, nečovječne akte i deportacije.

Mladić je prvobitno optužen 24. jula 1995. godine.

Nakon što je proveo u bjekstvu skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen je u ICTY 31. maja iste godine.

I odbrana i tužba uložili žalbu

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prikazano 9.914 izložaka i tokom koga su se čula svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

I odbrana i tužba uložili su žalbu na presudu.

Mladić je zatražio od žalbenog vijeća da produži rokove za proces informiranja.

Žalbeno vijeće djelimično je odobrilo te zahtijeve, dopuštajući produženje od ukupno 210 dana.

U skladu s tim, obje su strane 22. marta 2018. godine podnijele žalbe protiv prvostepene presude, podneske žalbe 6. augusta, podneske odgovarajućeg podnositelja zahtjeva 14. novembra i, na kraju, svoje odgovorne podneske 29. novembra  2018. godine, saopćeno je u srijedu iz Mehanizma.

Izvor: Agencije