Crna Gora i Srbija ponovo uspostavile aviosaobraćaj

Iz srbijanske prijestolnice poletjeli su avioni Air-Srbije za Podgoricu i Tivat (EPA)

Crna Gora i Srbija ponovo su uspostavile aviosaobraćaj prekinut 26. maja, kada je avionima Montenegro Airlinesa zabranjeno slijetanje na srbijanske aerodrome, kao odgovor Beograda na odluku Podgorice da zatvori granice za državljane Srbije zbog loše epidemiološke situacije u toj susjednoj zemlji.

Avioni crnogorske aviokompanije jutros su poletjeli za Beograd, dok su istovremeno iz srbijanske prijestolnice avioni Air-Srbije poletjeli za Podgoricu i Tivat.

Te dvije nacionalne kompanije imaju monopol na linijama Podgorica-Beograd-Podgorica i Tivat- Beograd-Tivat, a najjeftinije povratne karte za pola sata leta između tih destinacija iznose oko 100 eura, prenosi Hina. 

Ponovnom uspostavljanju linija prethodila je prošlosedmična odluka vlada u Podgorici i Beogradu da otvore međusobne granice. Crna Gora postavila je uvjet da građani Srbije mogu u tu zemlju isključivo sa negativnim PCR testom ili ELISA testom, dok je Srbija bezuvjetno otvorila granice za crnogorske građane.   

Spor Srbije i Crne Gore

Kada se Crna Gora krajem maja proglasila prvom “korona-free” državom u Evropi otvorila je granice za sve zemlje koje su tada imale manje od 25 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, među kojima nije bila Srbija.

Ta je odluka razljutila službeni Beograd, pa je srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala svoje sunarodnjake da ne ljetuju u Crnoj Gori “jer tamo nisu poželjni”, a ubrzo je zabranjeno slijetanje avionima Montenegro Airlinesa na aerodrome u Beogradu i Nišu.  

Odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani su od kada je crnogorski parlament u posljednjim danima 2019. usvojio zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji regulira vlasništvo nad imovinom vjerskih zajednica.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj gori, koja tvrdi da je zakon paravan za otimanje crkvene imovine.

Crna Gora i Srbija bile su u državnoj zajednici do 21. maja 2006., kada se na referendumu više od 55 posto Crnogoraca izjasnilo da želi živjeti u nezavisnoj državi.

Izvor: Agencije