U vježbi ‘Brzi odgovor 2020’ učestvovat će predstavnici 20 država

Vježba se održava svake godine, te je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a (EUFOR)
Vježba se održava svake godine, te je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a (EUFOR)

EUFOR već nekoliko mjeseci planira vježbu “Brzi odgovor 2020” u Bosni i Hercegovini, u kojoj će učestvovati dvadeset država jedinstveno pod komandom EUFOR-a, uključujući i Višenacionalni bataljon, potvrđeno je Feni iz EUFOR-a.

Zemlje učesnice uključuju Austriju, Bugarsku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vježba “Brzi odgovor 2020” će se održavati širom BiH od 31. augusta do 5. septembra s ciljem da omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajedničku obuku za operacije podrške mira, kao i sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Mjere zaštite od COVID-a 19

Ova vježba se održava svake godine, te je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

No, budući da se ove godine vježba održava u vrijeme pandemije novog korona virusa, iz EUFOR-a kažu da zemlje učesnice u potpunosti poštuju međunarodne mjere zaštite za COVID-a 19, kao i mjere izdate od BiH i EUFOR-a.

Niti jednom vojniku neće biti dozvoljen ulazak u BiH ukoliko svi kriteriji za izolaciju i testiranje ne budu u potpunosti ispoštovani, poručuju iz EUFOR-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri EU-a su naglasili da se nakon izbora očekuje od svih lidera u BiH da se konstruktivno angažiraju na formiranju vlasti.

15 Oct 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO