Ministar: Odolit će Crna Gora nasrtajima ‘velike Srbije’

Institcije u Crnoj Gori su sposobne da kvalitetno odgovore na izazove, poručio je Predrag Bošković (EPA)
Institcije u Crnoj Gori su sposobne da kvalitetno odgovore na izazove, poručio je Predrag Bošković (EPA)

Odolit će Crna Gora svim nasrtajima inspirisanim projektom “velike Srbije”, poručio je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, koji tvrdi da je i sada, uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, situacija slična onoj uoči izbora 2016. godine, mada je sad “matrica drugačija”.

Za crnogorsku Novu M televiziju ocijenio da je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvalo novu seriju pritisaka na Crnu Goru i da je osam mjeseci ta zemlja pod udarom istih aktera, s drugim izvršiocima u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

“Činjenica je da je to odavno u igri u Crnoj Gori, jer ni u Beogradu nisu prestale sa aktivnostima one snage koje sanjaju o velikosrpskom projektu, koji uključuje i Crnu Goru”, tvrdi Bošković.

Prema njegovim riječima, te snage su udružene i sada “tri kolone u Crnoj Gori, bez izuzetka, zagovaraju opciju ‘velike Srbije’, opciju Crne Gore u sastavu Srbije i opciju onoga što je vraćanje na 1918. godinu”.

Interes Moskve na Zapadnom Balkanu

Kako kaže, to bi bilo lakše prozrijeti da se iza toga ne krije mnogo veća igra na globalnom nivou, a koja se, kako Bošković to vidi, igra iz Moskve.

“U suštini, imamo Moskvu, kojoj je interes da Zapadni Balkan drži pod sferom svog uticaja. To im u prethodnim godinama nije išlo za rukom – ostala im je Srbija, [bh. entitet] Republika Srpska je pod njihovim kišobranom, sada im se otvara prilika da i kroz ove izbore stave Crnu Goru pod svoju zonu interesa”, smatra ministar.

“Ali, ponavljam, i tada i danas, bez obzira koliko komplikovana situacija bila, institcije u Crnoj Gori su dovoljno sposobne da kvalitetno odgovore na takve izazove i to će pokazati i ovaj put”, zaključio je Bošković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO