Zaev formira novu vladu Sjeverne Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je danas mandat za formiranje vlade lideru i zastupniku SDSM-a, te bivšem premijeru Zoranu Zaevu, prenosi agencija Beta.

Zaev je mandat dobio u ime koalicije „Možemo“ koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta u Sobranju na vanrednim parlamentarnim izborima.

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je rekao kako još traju pregovori o formiranju nove parlamentarne većine.

Zaev je rekao kako je „uvjeren“ da će to biti „stabilna vlada s punim četvorogodišnjim madatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU i koja će razvijati koncept ‘Jedno društvo za sve’, oslobođeno bilo kakvih nacionalizama i etničkih predrasuda“.

Raspored mandata

Lider SDSM-a je na premijerskom mjestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podnio ostavki da bi bila formirana tehnička Vlada za pripremu i provođenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima, koji su poslije odlagnja zbog epidemije korona virusa, održani 15. jula, koalicija SDSM-a „Možemo“ je osvojila 46, a VMRO DPMNE 44 mandata u parlamentu sa 120 mjesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 zastupnika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Ljevica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog zastupnika, navodi Beta.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnik SDSM Zoran Zaev dobio je mandat za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije. Tako je odlučio predsjednik države Stevo Pendarovski.  O pregovorima i mogućnostima sastavljanja nove vlade, iz Skoplja izvještava Milka Smilevska.

U Skoplju je konstituisan novi saziv parlamenta Sjeverne Makedonije. Budući da još nije dogovorena vladajuća koalicija, nije biran predsjednik Sobranja. Ta funkcija pripada vladajućoj većini. Nakon prve sjednice novog parlamenta i vlast i opozicija najavljaju da će upravo oni formirati novu vladu. Pirlog Maje Blaževske-Evrosimoske. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO