Nakon Italije i slovenski infektolozi traže strožiji režim na granici sa Hrvatskom

Hrvatska je u srijedu sa 130 novozaraženih zabilježila drugi najgori dan od početka pandemije (EPA)

Od 33 slučaja unosa korona virusa u Sloveniju u zadnjih sedam dana 27 ih je bilo uvezeno iz Hrvatske, prenose u četvrtak popodne slovenski mediji pozivajući se na infektologe koji razmišljaju da vladi zbog toga predlože strožije mjere granične kontrole pri ulasku iz Hrvatske, prenijela je Hina.

Kako je za popodnevni dnevnik Slovenske televizije izjavila Bojana Beović, glavna infektologinja u timu slovenske vlade za korona virus, nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) mogao bi vladi predložiti ili da se po povratku iz Hrvatske odredi 14-dnevna karantena ili obavezno pokazivanje negativnog testa na korona virus.

Dodala je da se za potonje rješenje jučer odlučila Italija, ali da je mjera uvođenja eventualne karantene učinkovitija jer se tako može spriječiti više novih zaraza.

“Granicu smo za ulaze iz Srbije i BiH zatvarali pri bitno manjem broju unosa nego što je sada slučaj s Hrvatskom”, kazala je Beović, dodavši kako su glavni problem u Hrvatskoj “diskoteke” koje nisu zatvorene, ali da na to Slovenija nema utjecaja.

Kako je popodne za slovenske medije iznijela Marta Vitek Grgič iz NIJZ-a, u zadnje je vrijeme u Sloveniji dvostruko više importiranih slučajeva zaraze nego lokalnih prijenosa, a najviše je uvoza virusa iz Hrvatske, no odluka o eventualnom zaoštravanju režima na granici je u ovlasti vlade, a epidemiolozi samo mogu iznijeti svoj prijedlog.

Broj importiranih zaraza

Samo ljetovanje u Hrvatskoj nije toliko problematično ako se turiusti drže propisa i mjera, fizičke distance i higijene i izbjegavaju riskantne kontakte i masovna druženja, no dosta je infekcija do kojih je došlo “na plažama” u Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Kao glavni kriterij za kategorizaciju regija i država s obzirom na rizik od koronavirusa Slovenija je na početku epidemije uvela ukupan broj zaraza u zadnje dvije sedmice na 100.000 stanovnika. Pri tome uvrštavanje neke države na “crvenu” najriskantniju listu znači da ona bilježi prosječno više od 40 dnevnih novih aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u dvosedmičnom razdoblju.

Hrvatska još nije ni blizu tog broja, ali je kao kriterij naknadno uvršten i broj importiranih zaraza u Sloveniju iz pojedine destinacije, broj testiranja i kapacitet zdravstvenog sistema za zbrinjavanje oboljelih u zemlji iz koje se dolazi na slovensku granicu.

Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin jučer je u izjavi za medije sugerirao da bi Hrvatska kao novooboljele od COVID-a 19 odnosno zaražene trebala registrirati i one kojima je potvrđena zaraza nakon što su se iz Hrvatske vratili u svoje zemlje.

Italija je također naredila obavezno testiranje na korona virus za sve koji u zemlju stignu iz Hrvatske.

Nekad najpogođenija evropska država, Italija je uspjela smanjiti broj zaraženih korona virusom, ali zvaničnici strahuju od ponovnog širenja zaraze. 

Hrvatska je u srijedu sa 130 novozaraženih zabilježila drugi najgori dan od početka pandemije.

Izvor: Agencije