Srbija: Mlađi razredi u škole, starijima kombinirana nastava

Intenzivno radimo na poboljšanju izvedbe online nastave, ali uistinu se nadamo da nam to neće biti potrebno, rekao je Nevenko Herceg (Fena)
Intenzivno radimo na poboljšanju izvedbe online nastave, ali uistinu se nadamo da nam to neće biti potrebno, rekao je Nevenko Herceg (Fena)

Srbijanski Krizni štab donio je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopćila je zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, prenosi agencija Tanjug.

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mjera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razrjeđenje broja đaka.

Prema njenim riječima, u jednoj učionici moći će biti do 15 učenika koji će sjediti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a bit će skraćeni i časovi na 30 minuta.

Praćenje epidemiološke situacije

Kisić-Tepavčević je, poslije sjednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju učenika u školama, uzrast dece, a posebno će se voditi računa, nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija.

Ukazala je kako sada ima situaciju kada mjere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju.

„U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave”, objasnila.

Rekla je kako je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mjere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije. Ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici svo vrijeme morati nositi masku, te kako će za djecu biti definirane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mjesto.

BiH: Najava nastave u HNK uz propisane mjere

Učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Bosni i Hercegovini, novu školsku godinu započet će 7. septembra u učionicama i školskim klupama, kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

“Nakon što smo riješili organizacijske sheme, mrežu škola i tehnološki višak, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, ravnateljima škola, sindikatima u obrazovanju, te roditeljima radimo sve kako bi se osigurali preduvjeti da nastavni proces započne i odvija se na manje-više uobičajeni način uz provedbu mjera koje će propisati Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a”, naveo je Herceg.

Dodaje kako taj način podrazumijeva upotrebu dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i ostale opreme čija nabava će se omogućiti u suradnji s općinama i gradovima koje su osnivači škola.

Otvaranje i fakuteta

Herceg je istaknuo kako su ovih dana intenzivirani i razgovori s rektorima univerziteta u HNK, te postoji jasna zajednička opredijeljenost da i akademska godina u oktobru započne na “normalan” način, odnosno u dvoranama i učionicama fakulteta.

“Kontinuirano pratimo epidemiološku situaciju, te i u ovim putem apeliram na građane da se svi pridržavamo propisanih mjera kako bi broj oboljelih od infekcije korona virusa bio što manji, ali i kako bi i uvjeti za normalno odvijanje nastavnog procesa i života uopće bili što bolji. Budući da je ipak u ovom trenutku nemoguće reći i predvidjeti što će se točno događati na jesen ili zimu, intenzivno radimo i na poboljšanju izvedbe online nastave, ali uistinu se nadamo kako će epidemiološko stanje u HNŽ-u biti takvo da nam to neće biti potrebno”, rekao je predsjednik Herceg.

Oko 14,5 hiljada zaraženih i više od 420 preminulih od posljedica COVID-a 19 registrovano je u Bosni i Hercegovini od početka izbijanja pandemije u martu, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH. Izliječilo se više od 8.100 oboljelih.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu dosad je registrovano nešto više od 800 zaraženih, na skoro 15.000 testiranih osoba, prema podacima web sajta Covid-19.ba . Izliječilo se nešto više od 530 oboljelih dok je 19 pacijenata preminulo.

Izvor: Al Jazeera i agencije   


Povezane

Naše brojke su male i trend brojeva nam je u padu i sada bi djeca normalno morala ići u školu, rekao je Capak.

10 Aug 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO