Karantin za balkanske putnike u Finskoj

Finska je prošle sedmice imala 2,3 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika (EPA)
Finska je prošle sedmice imala 2,3 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika (EPA)

Finska je odlučila uvesti obavezan kućni karantin u trajanju od dvije sedmice za sve koji u ovu državu dolaze iz visoko rizičnih zemalja, među kojima su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, objavljeno je danas na službenom Twitter profilu finske ambasade u Hrvatskoj.

Jučer je saopćeno da Finska uvodi i obavezno testiranje na korona virus za putnike iz zemalja visokog rizika. To je odlučeno nakon što su 24 od 157 putnika na letu iz Skoplja bili pozitivni na virus, prenijela je agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Dobrovoljno testiranje organizovano je u subotu na aerodromu u gradu Turku za sve putnike koji su stigli iz Skoplja, pošto su finske vlasti zaključile da su nedavni letovi iz Sjeverne Makedonije i Rumunije bili dva glavna izvora novih zaraza u Finskoj, kazala je ministrica za porodicu i socijalne usluge Krista Kiuru.

Obavezni dvosedmični karantin i nasumični test na korona virus pri dolasku u Finsku primijenit će se na bilo koga ko stiže iz države koja bilježi između osam i deset slučajeva zaraze korona virusom na sto hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana, objavile su vlasti jučer.

Pritvor ili globa za kršenje karantina

Finska je prošle sedmice imala 2,3 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika. U toj zemlji je sveukupno zabilježeno 7.600 slučajeva zaraze, sa 333 preminulih.

Kiuru je kazala kako će aviokompanije morati najaviti svojim putnicima ako će biti testirani pri dolasku na finsku teritoriju. Kršenje dvosedmičnog karantina kažnjavat će se sa do tri mjeseca pritvora ili novčanom kaznom, dodala je ministrica.

Ambasada Finske u Beogradu objavila je na Twitteru krajem jula da za putnike koji dolaze iz Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije ostaju na snazi preporuke o karantinu od 14 dana, navodi agencija Beta.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveću podršku vakcinacija ima u Španiji (94 posto), a najmanju u Švicarskoj (70 posto), dok u Srbiji (jedinoj državi naše regije u istraživanju) vakcine podržava 78 posto ispitanika.

17 Jun 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO