EK isplaćuje skoro 90 miliona eura pomoći Zagrebu

Jak potres od 5,5 stepeni po Richteru 22. marta je pogodio Zagreb i okolicu (EPA)
Jak potres od 5,5 stepeni po Richteru 22. marta je pogodio Zagreb i okolicu (EPA)

Evropska komisija (EK) u utorak najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb, u vrijednosti 88,9 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), saopćeno je iz te institucije. 

Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji potom trebaju odobriti Evropski parlament i Vijeće, prenijela je Hina. 

Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u saopćenju.

Premijer Andrej Plenković je avansna sredstva od 89 miliona eura najavio u julu, dodavši kako se nakon toga očekuje „nešto više od 500 milijuna eura“. 

„Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima“, istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira. 

FSEU je fond osnovan 2002. u okviru kojega se pruža finansijska podrška državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u saopćenju.

Razoran zemljotres

U jakom potresu od 5,5 stepeni po Richteru, koji je 22. marta ujutro pogodio Zagreb i okolicu, smrtno je stradala 15-godišnjakinja u stambenom objektu u središtu grada, a ozlijeđeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Najviše je stradalo središte grada i područje Markuševca, gdje je i bio epicentar potresa.

Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, vjerski objekti, ali i automobili, na koje su padali dijelovi fasada i krovova.

Štetu od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu Vlada Hrvatske procjenjuje na 86 milijardi kuna (11,5 milijardi eura). 

Izvor: Agencije 


Povezane

Šteta od potresa u Zagrebu procijenjena je na 11 i pol milijardi eura, a nova hrvatska Vlada je na svojoj prvoj sjednici donijela zakon koji predviđa kako će se financirati obnova oštećenih kuća i zgrada. Formirat će se fond za obnovu. Hrvatska Vlada razgovara s Razvojnom bankom Vijeća Europe o kreditu, a podnijela je i […]

Vlada Hrvatske na prvoj sjednici utvrdila je prijedlog zakona o obnovi od potresa. Zakon će u parlamentarnu proceduru biti upućen u ponedjeljak a novi-stari hrvatski premijer najavio je da će zakon biti usvojen u najkraćem mogućem roku.  Utvrđenim prijedlogom vlada se obaveza da osigura više od polovine sredstava za konstrukcijsku obnovu zgrada oštećenih u potresu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO