Capak: Djeca će ići u školu

Početak školske godine se odgađa kako bi se pružili sigurni uslovi za djecu, nastavnike i roditelje (EPA)

Djeca će ići u školu, poručio je u ponedjeljak ravnatelj direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ističući da trenutna epidemiološka situacija. manji broj zaraženih korona virusom, upućuje da bi djeca normalno trebala početi pohađati nastavu. 

„Djeca će ići u školu. Mi sada imamo dobru epidemiološku situaciju, naše brojke su male i trend brojeva nam je u padu i sada bi djeca normalno trebala, mogla i morala ići u školu“, izjavio je Capak za RTL Danas, prenijela je Hina.

Izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite održao sastanak s Ministarstvom obrazovanja, koje je formiralo savjetodavno tijelo u kojem su ljudi iz Stožera, epidemiolozi i njihovi stručnjaci, a koji će o tome odlučivati.

Odluke sljedeće sedmice 

Očekuje da će to savjetodavno tijelo iduće sedmice održati prvi sastanak te početi donositi odluke vezano za početak školske godine.

“Smatramo da se stručnjaci iz Ministarstva slažu s nama da bi djeca trebala ići u školu. Ali, naravno, moramo imati sve varijante otvorene, jer ako dođe do ‘slučaja’, onda će djeca morati u samoizolaciju i nastavu četrnaest dana pratiti od kuće, što je dugo vrijeme”, istaknuo je Capak.

Izvor: Agencije